Een overbelast stroomnet - Wat betekent dit voor u?

Je hoort er veel over: belasting van het stroomnet en kosten om zonne-energie terug te leveren aan het net. We wekken in Nederland steeds meer groene energie op. Een goede stap! Maar het verandert ook de energiemarkt. Wat dit voor jou en eventuele zonnepanelen betekent, leggen we je uit.
netbeheerder

Rol netbeheerders

In Nederland moet de opgewekte energie gelijk zijn aan het verbruik om netoverbelasting te voorkomen. Netbeheerders en energieleveranciers monitoren dit. Door de onvoorspelbaarheid van wind- en zonne-energie stijgen de onbalanskosten. Bij overaanbod krijgt stroom een negatieve prijs, wat verkoop kostbaar maakt. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor verzwaring van het net om overbelasting te voorkomen.
solarwatt

Overbelasting net door zonnepanelen thuis

Met zonnepanelen produceer je vooral overdag energie, terwijl je ‘s avonds meer verbruikt door huishoudelijke activiteiten. Jaarlijks wordt de opgewekte stroom verrekend met je verbruik, een proces genaamd salderen. Naarmate er meer zonne-energie wordt opgewekt, wordt het dus steeds belangrijker dat we dit overdag optimaal gebruiken.

Tijdelijke opslag in een thuisbatterij

Een thuisbatterij biedt de mogelijkheid om zelf opgewekte energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen, op te slaan voor later gebruik. Dit vermindert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, vooral tijdens piekuren of stroomuitval. Het stelt huiseigenaren ook in staat om energie op te slaan wanneer deze goedkoop is en te gebruiken wanneer de prijzen hoger zijn, wat kan leiden tot kostenbesparingen. Bovendien draagt het bij aan een duurzamere energieconsumptie, vermindert het de belasting van het stroomnet en bevordert het de transitie naar hernieuwbare energiebronnen.
Thuisbatterij BTW-vrij

Waarom wordt het net overbelast?

In Nederland is het stroomnet veranderd van centrale opwekking naar duurzame bronnen zoals zon en wind, waarbij het weer de opwek bepaalt. Dit leidt tot overproductie op zonnige dagen, waardoor het net overbelast raakt en negatieve energieprijzen ontstaan. Energie wordt nu op diverse locaties, zoals daken met zonnepanelen, opgewekt en stroom gaat beide kanten op. Daarnaast is ook ons algemeen stroomverbruik toegenomen door elektrisch rijden en warmtepompen.

Wat kunt u het best doen?

Indien u in bezit bent van zonnepanelen is het essentieel om de energieconsumptie te optimaliseren. Overdag, wanneer de zon schijnt, wordt de meeste energie opgewekt. Het is raadzaam om zoveel mogelijk apparaten overdag te gebruiken, zoals de wasmachine of vaatwasser, om direct van de zonne-energie te profiteren. Overweeg ook een thuisbatterij om overtollige energie op te slaan voor gebruik tijdens piekuren of bewolkte dagen. Door het energieverbruik af te stemmen op de energieproductie, kunnen huiseigenaren hun afhankelijkheid van het net verminderen, kosten besparen en bijdragen aan een duurzamere energievoorziening.

Gerelateerde artikelen

Energiebeheer

Maximaliseer uw Zonne-Energiegebruik: Bereidt u Voor op de Afschaffing van de Salderingsregeling

Lees meer
Zonnepanelen

Terugleverkosten en zonnepanelen: Waarom uitschakelen geen slimme zet is

Lees meer
Energiebeheer

Navigeren door de Salderingsregeling: Energiecontracten met zonnepanelen

Lees meer

Compleet Duurzaam

Vraag een offerte aan

Vul hieronder uw naam, e-mail en telefoonnummer, postcode en huisnummer in.

Hidden
Interesse in?(Vereist)
Naam(Vereist)

DAS Solar Glas-Glas N-type TopCon Black pro 425Wp

DAS-HD108NA glas glas 425 Wp paneel is volledig zwart met N-type TopCon zonnecellen. Wat een TOPCon cel speciaal maakt zijn de zeer dunne oxide- en polysilicium (SIO2) laagjes aan de achterzijde. Hierdoor wordt het verlies aan het oppervlak verminderd, wat leidt tot een hoger rendement van de zonnecellen deze cellen zitten beschermd tussen 2 lagen van glas. Deze dubbele glas laag zorgt voor een extreem sterk zonnepaneel bestand tegen alle weersomstandigheden zoals grote hagelstenen, sneeuw en harde wind. Naast een vermogensgarantie van 87.4% na 30 jaar heeft het paneel ook een Bifaciale functie. Bifacial houdt in dat het paneel aan beide zijde van het paneel zonne-energie kan opwekken, dit resulteert in tot wel 30% meer rendement dan traditionele glas-folie panelen.

Luxor 415Wp | Glas Glas

Luxor Solar is een Duits bedrijf dat zich richt op de productie van hoogwaardige zonnepanelen. Het bedrijf is opgericht in 2004 en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd in de zonne-energiesector. Een belangrijk kenmerk van Luxor Solar is de hoge kwaliteit van hun zonnepanelen. Het bedrijf maakt gebruik van hoogwaardige materialen en heeft uitgebreide kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat elk paneel aan de hoogste normen voldoet. Hierdoor hebben de zonnepanelen van Luxor Solar een lange levensduur en een hoog rendement. Kortom, Luxor Solar is een toonaangevend bedrijf in de zonne-energiesector dat zich inzet voor duurzaamheid en kwaliteit. Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw huis of bedrijf, dan is Luxor Solar een uitstekende keuze.

Meyer Burger 385Wp Full Black

Meyer Burger is een toonaangevend bedrijf op het gebied van zonne-energie. Het bedrijf werd opgericht in 1953 en heeft zich onderscheiden van andere fabrikanten door voortdurende ontwikkelingen op de bestaande Heterojunction (HJT)-technologie. Dit heeft geleid tot de creatie van een unieke celstructuur die meer zonne-energie kan opnemen dan traditionele cellen en stroomt de omgezette elektrische stroom met minder weerstand door het zonnepaneel, zelfs bij weinig zonlicht.

Meyer Burger maakt gebruik van de innovatieve SmartWire-technologie (SWCT™) om de efficiëntie en stabiliteit van de cellen te verbeteren en de kans op microscheuren te verkleinen. De flinterdunne verbindingsdraden verminderen de schaduwwerking op de zonnecellen tot wel 30%, waardoor de panelen meer energie kunnen opnemen.

Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw woning of bedrijf, dan is Meyer Burger een uitstekende keuze. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve producten en duurzame aanpak en biedt zonnepanelen met een hoog rendement en lange levensduur. Met de voortdurende ontwikkeling van de HJT-technologie en het gebruik van de SmartWire-technologie is Meyer Burger een wereldleider in de zonne-energiesector.