Zonnepanelen op noordgericht dak rendabel in 2024

Traditioneel werd aangenomen dat voor een optimale energieopbrengst zonnepanelen idealiter op zuidgerichte daken geïnstalleerd moesten worden. Echter, door vooruitgang in technologie en een daling in de prijzen van zonnepanelen, wordt deze conventionele wijsheid uitgedaagd. Vandaag de dag zijn zonnepanelen op een noordgericht dak ook rendabel. Dit artikel werpt een licht op hoe de combinatie van dalende prijzen en het voortzetten van de salderingsregeling de deuren heeft geopend naar nieuwe mogelijkheden voor zonne-energie, zelfs in de minder voor de hand liggende richtingen.
zonnepanelen noordgericht dak
Groene energie

Salderingsregeling blijft

De voortzetting van de salderingsregeling is een cruciale pijler voor de rendabiliteit van zonnepanelen op een noordgericht dak. Door deze regeling kunnen huiseigenaren overtollig opgewekte energie terugleveren aan het net, wat resulteert in een directe besparing op de energierekening.
huis met panelen

Zonnepanelen goedkoper

De significante daling in de kosten van zonnepanelen maakt het een haalbare optie voor een breder publiek. Deze prijsverlaging, gecombineerd met de verbeterde efficiëntie, maakt de investering ook voor zonnepanelen op een noordgericht dak aantrekkelijk.

Oriëntatie en hellingshoek

Zonnepanelen op het noorden georiënteerd vangen minder direct zonlicht op, wat resulteert in een lagere energieproductie. Echter, omdat de jongste generatie zonnepanelen met weinig licht al energie opwekt valt er een aardig rendement te behalen. De afbeelding illustreert diverse oriëntaties en hellingshoeken van daken, met het bijbehorende rendement. Dit geeft inzicht in hoe verschillende posities van zonnepanelen kunnen presteren.

Een schuin dak direct op het zuiden geeft in principe 100% rendement. Nu zien we dat een dak direct op het zuiden met een steile hellingshoek van 48° nog maar 46% rendement oplevert. Een dak wat al iets meer richting het oosten/ westen georiënteerd of minder stijl is, levert al snel 56% rendement op de zonnepanelen.
Dak op het noorden

Hoeveel kunt u besparen met minimaal rendement?

We gaan uit van een installatie met 8 zonnepanelen van 430WP per paneel. Het maximale vermogen van het systeem is 3.440kWh.

Op een noordgericht dakvlak met een conversie van 46% is de jaarlijkse geschatte opbrengst van 8 panelen 1582kWh. Dit betekent dat er in deze situatie €569,- wordt bespaard per jaar.

Op een noordgericht dakvlak met een conversie van 56% is de jaarlijkse geschatte opbrengst van 8 panelen 1926kWh. Dit betekent dat er in deze situatie €693,- wordt bespaard per jaar.

Hoe zit het dan met de terugverdientijd?

Door forse prijsdaling kan een zonnepanelensysteem van 8 zonnepanelen al vanaf €3.700 bij u thuis geïnstalleerd worden. Dit betekent dat u de zonnepanelen op een noordgericht dakvlak met een conversie van 46% binnen 6,5 jaar heeft terugverdiend.

Zonnepanelen op een noordgericht dakvlak met een conversie van 56% verdienen zich in dit geval zelfs al in 5,3 jaar terug.

Conclusie

De technologische ontwikkeling in combinatie met de prijsdaling van zonnepanelen opent nieuwe deuren voor duurzame, rendabele energieoplossingen bij u thuis. Bij Compleet Duurzaam begrijpen we dat de overstap naar zonne-energie een persoonlijke reis is, uniek voor elke situatie. Daarom bieden wij deskundige begeleiding en op maat gemaakt advies om ervoor te zorgen dat iedere klant de meest optimale zonne-energieoplossing krijgt voor hun specifieke omstandigheden. Als u overweegt om deze duurzame stap te zetten, nodigen we u uit om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om u te helpen uw energiedoelstellingen te realiseren met maximale besparingen en minimale terugverdientijd.

Gerelateerde artikelen

Energiebeheer

Navigeren door de Salderingsregeling: Energiecontracten met zonnepanelen

Lees meer
Verwarmen

Welke warmtepomp heb ik nodig?

Lees meer
Zonnepanelen

Zonnepanelen en energieleveranciers – Wat is het beste energiecontract?

Lees meer

Compleet Duurzaam

Vraag een offerte aan

Vul hieronder uw naam, e-mail en telefoonnummer, postcode en huisnummer in.

Hidden
Interesse in?(Vereist)
Naam(Vereist)

DAS Solar Glas-Glas N-type TopCon Black pro 425Wp

DAS-HD108NA glas glas 425 Wp paneel is volledig zwart met N-type TopCon zonnecellen. Wat een TOPCon cel speciaal maakt zijn de zeer dunne oxide- en polysilicium (SIO2) laagjes aan de achterzijde. Hierdoor wordt het verlies aan het oppervlak verminderd, wat leidt tot een hoger rendement van de zonnecellen deze cellen zitten beschermd tussen 2 lagen van glas. Deze dubbele glas laag zorgt voor een extreem sterk zonnepaneel bestand tegen alle weersomstandigheden zoals grote hagelstenen, sneeuw en harde wind. Naast een vermogensgarantie van 87.4% na 30 jaar heeft het paneel ook een Bifaciale functie. Bifacial houdt in dat het paneel aan beide zijde van het paneel zonne-energie kan opwekken, dit resulteert in tot wel 30% meer rendement dan traditionele glas-folie panelen.

Luxor 415Wp | Glas Glas

Luxor Solar is een Duits bedrijf dat zich richt op de productie van hoogwaardige zonnepanelen. Het bedrijf is opgericht in 2004 en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd in de zonne-energiesector. Een belangrijk kenmerk van Luxor Solar is de hoge kwaliteit van hun zonnepanelen. Het bedrijf maakt gebruik van hoogwaardige materialen en heeft uitgebreide kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat elk paneel aan de hoogste normen voldoet. Hierdoor hebben de zonnepanelen van Luxor Solar een lange levensduur en een hoog rendement. Kortom, Luxor Solar is een toonaangevend bedrijf in de zonne-energiesector dat zich inzet voor duurzaamheid en kwaliteit. Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw huis of bedrijf, dan is Luxor Solar een uitstekende keuze.

Meyer Burger 385Wp Full Black

Meyer Burger is een toonaangevend bedrijf op het gebied van zonne-energie. Het bedrijf werd opgericht in 1953 en heeft zich onderscheiden van andere fabrikanten door voortdurende ontwikkelingen op de bestaande Heterojunction (HJT)-technologie. Dit heeft geleid tot de creatie van een unieke celstructuur die meer zonne-energie kan opnemen dan traditionele cellen en stroomt de omgezette elektrische stroom met minder weerstand door het zonnepaneel, zelfs bij weinig zonlicht.

Meyer Burger maakt gebruik van de innovatieve SmartWire-technologie (SWCT™) om de efficiëntie en stabiliteit van de cellen te verbeteren en de kans op microscheuren te verkleinen. De flinterdunne verbindingsdraden verminderen de schaduwwerking op de zonnecellen tot wel 30%, waardoor de panelen meer energie kunnen opnemen.

Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw woning of bedrijf, dan is Meyer Burger een uitstekende keuze. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve producten en duurzame aanpak en biedt zonnepanelen met een hoog rendement en lange levensduur. Met de voortdurende ontwikkeling van de HJT-technologie en het gebruik van de SmartWire-technologie is Meyer Burger een wereldleider in de zonne-energiesector.