Zonnepanelen huren?

Zonnepanelen huren? Is dit aantrekkelijk? Niet in één keer je spaargeld besteden? Wanneer je zonnepanelen gaat huren loop je veel voordelen mis, dan wanneer je eigenaar bent van je zonnepanelen. Zonnepanelen huren klinkt dus voordelig, maar dit is in werkelijkheid niet zo aldus de Consumentenbond. Er is een voordeligere manier om per maand te betalen voor je zonnepanelen, namelijk het financieren van je zonnesysteem.

Zonnepanelen huren of toch financieren?

We realiseren ons dat het woord financieren best wel spannend klinkt. Je gaat een lening aan. Het verschil met een normale lening is, is dat je met de financiering voor zonnepanelen direct bespaard. Wanneer je een financiering afsluit voor je zonnesysteem, profiteer je van dezelfde voordelen die eigenaren ook hebben. Hiermee win je gemiddeld €1.000 door de BTW-teruggave.

In veel gevallen is de rente op de lening nog aftrekbaar. Als je per maand berekent hoeveel je investeert, komen de kosten veel voordeliger uit dan met het huren van zonnepanelen.

Je rendement is op langere termijn vele malen lager wanneer je zonnepanelen huurt. Daarnaast zit je al snel 10 jaar vast aan een huurcontract. De gemiddelde lening is na 10 jaar afgelost. Na 10 jaar ga je de voordelen als eigenaar van een zonnesysteem pas echt merken. Een zonnesysteem gaat gemiddeld 25 jaar lang mee, dus na de 10 jaar kan je nog zeker 15 jaar genieten van gratis zonne-energie, zonder dat je dit voordeel hoeft te delen met een bank. In deze 15 jaar is de omvormer het enige onderdeel van het systeem wat vervangen dient te worden. Deze kosten zijn in verhouding te overzien. Hieronder vind je een een aantal mogelijkheden om te financieren:

Lening via de Gemeente

Via uw gemeente een Duurzaamheidslening afsluiten. Dit kan niet bij al de gemeentes in Nederland, maar zeker wel bij 30% van al de gemeentes. De gemiddelde looptijd is 10 jaar en de rente ligt op dit moment rond de 2%. Alleen huiseigenaren komen in aanmerking voor deze lening.

Lening via een Bank

Via een bank een Duurzame lening afsluiten. Voor huiseigenaren bieden bijna alle grote banken in Nederland een duurzame/groene lening aan. Ook bij deze lening is de looptijd gemiddeld 10 jaar. De rente van de duurzame lening bij een bank ligt nu gemiddeld op 4%

Lening via Energiebespaarfonds

Via het Nationaal Energiebespaarfonds een Energiebespaarlening. Deze lening is in heel Nederland beschikbaar. Ook bij deze lening is de gemiddelde looptijd 10 jaar. De rente is vergelijkbaar met de groene lening via een bank. Je kan voor deze lening in aanmerking komen wanneer je naast de zonnepanelen ook een ander duurzaam product aanschaft zoals een warmtepomp of isolatie voor uw woning.

Financieren vs huren

In vergelijking met een gefinancierd systeem staan huurders van zonnepanelen na 10 jaar met lege handen. De huurders kunnen besluiten om het huurcontract te beëindigen, eventueel door te huren of het zonnesysteem alsnog aan te schaffen. Het verschil is dat huurders na 10 jaar huren voor een hoger bedrag dan financieren, nu alsnog een aankoopbedrag moeten betalen om alsnog eigenaar te worden. Wanneer je het totaal bedrag over 10 jaar van het huren van zonnepanelen en het financieren naast elkaar neerlegt, zie je duidelijk dat het financieren veel voordeliger is.

Voor het huren van zonnepanelen ben je gemiddeld 65 euro per maand kwijt. Bij een financiering is dit netto gemiddeld 33 tot 45 euro per maand. Een verschil van 30 tot 50%  goedkoper!

KopenFinancierenHuren
Zelf eigenaar van je zonnepanelen
21% Btw teruggave (gem. €1000,-)
Geen maandelijkse kosten
Direct besparen op je energierekening

Zorgeloos besparen

Volgens partijen die het verhuur van zonnepanelen aanbieden is het grote voordeel dat je volledig ontzorgd wordt. In de praktijk vergt een zonnesysteem weinig of zelfs geen onderhoud. Eventuele defecten vallen veelal binnen de productiegarantie. Het grote voordeel van het huren van de zonnepanelen vervalt in het geval je jouw zonnesysteem aanschaft bij Compleet Duurzaam, want wij hebben het ontzorgen van de klant hoog op de prioriteitenlijst staan. Vanaf het eerste gesprek tot de BTW Teruggave, de installatie en service, Compleet Duurzaam staat altijd voor haar klanten klaar!