3 verdienmodellen van de thuisbatterij

In de afgelopen maanden heeft de markt voor thuisbatterijen aanzienlijke ontwikkelingen doorgemaakt, met name door de BTW-vrijstelling vanaf 2024 voor modellen met slimme software en koppeling aan dynamische energietarieven. Recentelijk is ook besloten om de salderingsregeling te handhaven, wat de aantrekkelijkheid van thuisbatterijen verder vergroot. Deze ontwikkelingen openen nieuwe mogelijkheden voor energieopslag thuis, niet alleen ter ondersteuning van groene doelen maar ook als een financieel aantrekkelijke investering. Dit artikel verkent hoe dynamische tarieven en slimme energiesystemen kunnen bijdragen aan zowel energieonafhankelijkheid als een rendabel verdienmodel.

Salderingsregeling blijft

Dit maakt de investering in een thuisbatterij nog aantrekkelijker, omdat het niet alleen mogelijk maakt om energie op te slaan voor eigen gebruik tijdens dure piekuren, maar ook om overtollige energie tegen een voordelig tarief terug te verkopen aan het net.

Handelen in energietarieven

Start met profiteren van de energiemarkt door laag in te kopen en hoog te verkopen met een thuisbatterij. Dit slimme systeem verlaagt je energierekening door optimaal gebruik te maken van prijsschommelingen.

Vergroot je onafhankelijkheid

Vergroot je energieonafhankelijkheid door minder te afhankelijk te zijn van het net en meer van je eigen opgewekte stroom van je zonnepanelen. Een thuisbatterij biedt zekerheid en beschermt tegen prijsstijgingen.

EPEX sturing - Dynamisch contract

De thuisbatterij maakt gebruik van dynamische energietarieven die aangepast zijn aan de schommelingen op de day-ahead markt, gebaseerd op vraag en aanbod. Dit model stelt eigenaren van een slimme thuisbatterij in staat om energie op te slaan wanneer de prijzen laag zijn en te gebruiken of te verkopen wanneer deze hoog zijn. Met behulp van slimme software die deze prijsschommelingen volgt, kunnen gebruikers aanzienlijk besparen of zelfs verdienen.

Afgelopen jaar waren er 390 momenten rendabel om slim te laden met een gemiddeld rendement van 12 cent per kWh. Een 10kWh thuisbatterij kan jaarlijks ongeveer 3900 kWh verhandelen, wat resulteert in een rendement van €470,- per jaar.
Dynamisch handelen

Onbalans

Daarnaast kan de thuisbatterij ook handelen op de onbalansmarkt. De onbalansmarkt is een energiemarkt waarop de realtime fluctuaties in vraag en aanbod van elektriciteit worden gecorrigeerd, door prijsverschillen te benutten voor het balanceren van het net.

Het afgelopen jaar waren er 969 momenten (kwartieren) waarin u minimaal €0,50 kon verdienen per KWH in de onbalansmarkt. Van deze 969 kwartieren was er gemiddeld 90 eurocent per KWH te verdienen.

We nemen als voorbeeld een 10kWh, 5kw thuisbatterij. Deze kan dus potentieel €1090 aan rendement behalen. Wegens de afhankelijkheid van voldoende energie en ruimte beschikbaar in de thuisbatterij is gemiddeld 55% van dit potentieel aan rendement haalbaar. Dit komt neer €600,- per jaar.

Zelfconsumptie

Studies wijzen uit dat slechts 30% van de zelf opgewekte energie direct wordt verbruikt, terwijl de resterende 70% stroomt naar het elektriciteitsnet. Door het inzetten van een thuisbatterij kan dit eigen verbruik aanzienlijk worden verhoogd tot wel 65%.

Een slimme thuisbatterij optimaliseert het gebruik van zonne-energie, warmtepompen, en EV-laadpunten door efficiënt te laden bij lage energieprijzen of hoge productie, en energie vrij te geven wanneer nodig, zoals voor verwarming of het opladen van een auto, om maximale besparingen te realiseren.

Zonnepanelen energiecontract

Is een thuisbatterij een rendabel verdienmodel?

Doordat de salderingsregeling blijft bestaan, blijft het slim handelen van energie erg rendabel. De regeling zorgt er namelijk voor dat opgeslagen stroom net zoveel waard blijft als stroom die u kunt kopen van het net. Door de slimme aansturing van onze thuisbatterijen, in samenwerking met dynamische energiecontracten, koopt en verkoopt de batterij energie op de gunstigste momenten.

Bij Compleet Duurzaam richten we ons op het leveren van de perfecte thuisbatterij op maat voor uw unieke energiebehoeften. We analyseren uw situatie zorgvuldig om de ideale batterijconfiguratie te bepalen en zorgen voor professionele installatie aan huis. Wilt u nou zeker weten of u de thuisbatterij BTW-vrij aan kan schaffen? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

Energiebeheer

Navigeren door de Salderingsregeling: Energiecontracten met zonnepanelen

Lees meer
Verwarmen

Welke warmtepomp heb ik nodig?

Lees meer
Zonnepanelen

Zonnepanelen en energieleveranciers – Wat is het beste energiecontract?

Lees meer

Compleet Duurzaam

Vraag een offerte aan

Vul hieronder uw naam, e-mail en telefoonnummer, postcode en huisnummer in.

Hidden
Interesse in?(Vereist)
Naam(Vereist)

DAS Solar Glas-Glas N-type TopCon Black pro 425Wp

DAS-HD108NA glas glas 425 Wp paneel is volledig zwart met N-type TopCon zonnecellen. Wat een TOPCon cel speciaal maakt zijn de zeer dunne oxide- en polysilicium (SIO2) laagjes aan de achterzijde. Hierdoor wordt het verlies aan het oppervlak verminderd, wat leidt tot een hoger rendement van de zonnecellen deze cellen zitten beschermd tussen 2 lagen van glas. Deze dubbele glas laag zorgt voor een extreem sterk zonnepaneel bestand tegen alle weersomstandigheden zoals grote hagelstenen, sneeuw en harde wind. Naast een vermogensgarantie van 87.4% na 30 jaar heeft het paneel ook een Bifaciale functie. Bifacial houdt in dat het paneel aan beide zijde van het paneel zonne-energie kan opwekken, dit resulteert in tot wel 30% meer rendement dan traditionele glas-folie panelen.

Luxor 415Wp | Glas Glas

Luxor Solar is een Duits bedrijf dat zich richt op de productie van hoogwaardige zonnepanelen. Het bedrijf is opgericht in 2004 en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd in de zonne-energiesector. Een belangrijk kenmerk van Luxor Solar is de hoge kwaliteit van hun zonnepanelen. Het bedrijf maakt gebruik van hoogwaardige materialen en heeft uitgebreide kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat elk paneel aan de hoogste normen voldoet. Hierdoor hebben de zonnepanelen van Luxor Solar een lange levensduur en een hoog rendement. Kortom, Luxor Solar is een toonaangevend bedrijf in de zonne-energiesector dat zich inzet voor duurzaamheid en kwaliteit. Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw huis of bedrijf, dan is Luxor Solar een uitstekende keuze.

Meyer Burger 385Wp Full Black

Meyer Burger is een toonaangevend bedrijf op het gebied van zonne-energie. Het bedrijf werd opgericht in 1953 en heeft zich onderscheiden van andere fabrikanten door voortdurende ontwikkelingen op de bestaande Heterojunction (HJT)-technologie. Dit heeft geleid tot de creatie van een unieke celstructuur die meer zonne-energie kan opnemen dan traditionele cellen en stroomt de omgezette elektrische stroom met minder weerstand door het zonnepaneel, zelfs bij weinig zonlicht.

Meyer Burger maakt gebruik van de innovatieve SmartWire-technologie (SWCT™) om de efficiëntie en stabiliteit van de cellen te verbeteren en de kans op microscheuren te verkleinen. De flinterdunne verbindingsdraden verminderen de schaduwwerking op de zonnecellen tot wel 30%, waardoor de panelen meer energie kunnen opnemen.

Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw woning of bedrijf, dan is Meyer Burger een uitstekende keuze. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve producten en duurzame aanpak en biedt zonnepanelen met een hoog rendement en lange levensduur. Met de voortdurende ontwikkeling van de HJT-technologie en het gebruik van de SmartWire-technologie is Meyer Burger een wereldleider in de zonne-energiesector.