salderingsregeling op zonnepanelen

Uitleg salderingsregeling en de impact hiervan op uw terugverdientijd

U heeft vast wel eens van de salderingsregeling gehoord. Maar hoe werkt de huidige salderingsregeling? De overheid is van plan om de gunstige salderingsregeling vanaf 2025 jaarlijks – stap-voor-stap – af te bouwen. Goed om te weten dat het ingangsjaar van die wijziging al twee keer eerder is uitgesteld. Welk effect heeft de voorgestelde afbouw van de salderingsregeling op uw investering in zonnepanelen? Waar dient u rekening mee te houden? Wat is een verstandige keuze?

salderingsregeling op zonnepanelen

Wat is salderen eigenlijk?

De salderingsregeling is een regeling bepaald vanuit de overheid waarbij huishoudens met zonnepanelen evenveel geld krijgen voor de hoeveelheid zelf geproduceerde stroom die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet, als dat ze betalen voor dezelfde hoeveelheid stroom die ze (bijvoorbeeld ‘s nachts) moeten inkopen. Afgelopen jaren was deze regeling bijzonder gunstig voor bezitters van zonnepanelen. 

 

Afbouw van de salderingsregeling

De overheid heeft een wetsvoorstel gemaakt om deze regeling tussen 2025 en 2031 rustig af te bouwen. Dit wetsvoorstel is nog niet goedgekeurd door de Eerste Kamer. Hoe langer die goedkeuring op zich laat wachten, des te groter is de kans dat de afbouw van de salderingsregeling voor de derde keer met een jaar wordt uitgesteld. De ingangsdatum van de nieuwe salderingsregeling is namelijk al twee keer eerder verschoven.

 

Welk effect heeft de voorgestelde wijziging in de salderingsregeling op uw investering? Is het nog wel slim om zonnepanelen aan te schaffen als de regeling wordt afgebouwd? In onderstaande tabel tonen we u – aan de hand van een 4-persoons huishouden met een zonnesysteem van 10 panelen (met 30 jaar garantie) – welk effect de nieuwe salderingsregeling heeft op het financiële plaatje ten opzichte van de huidige salderingsregeling. 

Deze berekeningen zijn naar schatting en dienen als voorbeeld

 

10 zonnepanelen met huidige salderingsregeling10 zonnepanelen met nieuwe salderingsregeling

Jaarlijks verbruik

 (4 personen gezin)

3500 Kwh3500 Kwh

Jaarlijkse opbrengst

(10 zonnepanelen met 30 jaar garantie)

4000 Kwh4000 Kwh
Jaarlijkse besparing energiekosten1.450 euro 1.236 euro
Kosten systeem met 10 zonnepanelen4.7x jaarlijkse besparing = 6.800 euro5.5x jaarlijkse besparing = 6.800 euro
Wanneer ga ik verdienen? (terugverdientijd)na 4.7 jaar na 5.5 jaar
Verdiend aan einde garantieperiode (winst na 30 jaar)43.500 euro25.050 euro
(Gemiddeld 0,40 euro per Kwh opgenomen in de berekening)

Zoals te zien in bovenstaande tabel is de aanschaf van een zonnesysteem in beide situaties een winstgevende investering. De voorgestelde wijziging in salderingsregeling maakt uw terugverdientijd iets langer en uw winst iets lager.

Aanmelden zonnepanelen voor salderen

Voor een correcte verrekening van het jaarsaldo moet de teruglevering en afname van stroom tussen u en het elektriciteitsnet goed worden bijgehouden. Wij adviseren om uw zonnesysteem na aankoop zo snel mogelijk aan te melden bij energieleveren.nl. Bij de aanmelding wordt u gevraagd hoeveel stroom uw zonnesysteem jaarlijks gaat opwekken en welke omvormer u thuis heeft staan. Compleet Duurzaam levert deze informatie aan de klanten, zodat de aanmelding soepel kan verlopen. De netbeheerder controleert vervolgens uw energiemeter en registreert de zonnepanelen in hun systeem. Hierdoor kunnen zij rekening houden met uw zelf opgewekte energie. Bij jaarlijkse saldering wordt de balans aan het eind van het jaar opgesteld en ziet u hoeveel u terugkrijgt, of wat u nog moet betalen

 

Handig om op te letten:

  • Heeft u een nieuwbouwwoning met zonnepanelen? Vraag dan uw aannemer of hij uw zonnepanelen al heeft aangemeld.
  • Koppel geen zonnepanelen van een ander perceel aan uw meter. Dat mag niet. Zonnepanelen die verderop in uw tuin op uw schuur of garage liggen mag u wel aansluiten op uw meter.

Twee tips om in te spelen op afbouw van de salderingsregeling

Huishoudens met zonnepanelen kunnen gemiddeld 30% van hun opgewekte stroom direct zelf gebruiken. De resterende 70% van de opgewekte stroom kan helaas niet direct worden gebruikt en wordt daarom aan het net geleverd. Bij een afbouw van de salderingsregeling is het voordelig om zoveel mogelijk van alle zelf opgewekte stroom te benutten voor eigen gebruik. Met onderstaande twee maatregelen kunt u uw zelf gebruik verhogen van 30% richting 80%. 

Tip 1: Benut nieuwe technologie voor slimmer gebruik van energie 

Met behulp van nieuwe technologieën kunnen we steeds slimmer onze energie gebruiken. Omdat de meeste mensen vaak overdag niet thuis zijn vanwege werk, kunnen deze mensen niet in de zon-piekuren hun opgewekte energie gelijk gebruiken. Met behulp van een Smart Home systeem kunt u bijvoorbeeld overdag automatisch uw wasmachine/ droger/ vaatwasmachine laten draaien, de elektrische auto overdag opladen en andere apparaten laten draaien op momenten dat de zon het hardst schijnt. Hiermee bespaart u veel geld omdat er minder energie hoeft worden ingekocht bij het elektriciteitsnet op momenten dat de elektriciteit duurder is. 

Tip 2: Eigen stroom even vasthouden in een thuisbatterij (om later te gebruiken)

Door zelf uw opgewekte energie op te slaan in een thuisaccu kunt u zowel overdag als ‘s avonds uw eigen energie gebruiken. Daardoor kunt u bijna helemaal onafhankelijk functioneren van het elektriciteitsnet. Momenteel zijn thuis accu’s in Nederland nog niet helemaal functioneel. Lees meer…