Micro-omvormers van Enphase

Waarom kiezen voor micro-omvormers en wat zijn de voordelen?

Er zijn verschillende manieren om zonne-energie om te zetten in wisselstroom (stroom die u gebruikt in het stopcontact). Hierbij komen omvormers kijken, deze kunnen bijvoorbeeld serieel of parallel geschakeld zijn. Waarbij serieel met één centrale-omvormer werkt voor alle zonnepanelen en parallel met een micro-omvormer per zonnepaneel. Maar wat is nu het verschil en waar moet u zelf voor kiezen, lees het hier!

Video afspelen over micro-omvormer

Wat is een micro-omvormer?

Een micro-omvormer ook wel micro-inverter is een kleine omvormer die onder het paneel zit gemonteerd. Deze omvormer zet de opgewekte gelijkstroom (DC stroom) uit de zonnepanelen direct om in wisselstroom (AC stroom) elektriciteit die gebruikt kan worden in het stopcontact. Deze AC stroom loopt via een kabeltraject vanaf het dak naar de meterkast en wordt vanuit daar gestuurd naar waar elektriciteit nodig is. Hierbij is er dus geen centrale omvormer (grote kast) meer nodig binnenshuis.

Wat is het verschil tussen micro-omvormers en de traditionele string omvormer?

verschil tussen string omvormer en micro omvormer

Micro omvormer 

Bij een systeem met micro-omvormers kunnen alle zonnepanelen op zichzelf werken. Dit betekent dat het systeem ook goed presteert wanneer er blad, vuil, schaduw of bewolking uw zonnepanelen beïnvloeden. Zoals te zien in het voorbeeld levert dit bij obstakels een stuk meer opbrengst op dan een centrale string-omvormer. 

Centrale string-omvormer 

Deze omvormer heeft één of meer strings die in serie zijn geschakeld op een aantal zonnepanelen. Denk aan de ouderwetse kerstboomverlichting. Een traditionele string-omvormer is daarom net zo sterk als zijn slechts presterende schakel. Dit betekent dat er bij obstakels zoals schaduw, bewolking of vuil op het paneel de opbrengst sterk wordt beïnvloed.

De voordelen van micro-omvormers:

Specialisten Review micro-omvormers van Enphase

Enphase is een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in zonne-energie oplossingen en is al jaren marktleider op het gebied van micro-omvormers. Dankzij burst-technologie kunnen de IQ-serie omvormers goed presteren in alle omstandigheden. Deze technologie is zo getest dat Enphase dan ook 25 jaar productgarantie geeft, hiernaast is de verwachte levensduur te schatten op wel 35 jaar.

De nieuwe Enphase IQ8+/M en het verschil met de IQ7+/A

  • Nieuwe slimme chip (ASIC): hoger rendement en lager uitvalpercentage 0,05%

 

  • Smart grid voorbereid systeem: de IQ8 serie kan door zijn slimme chip (ASIC) met of zonder netaansluiting opereren. 

 

  • Extreem veilig: dankzij de Rapid Shutdown en nog strengere brandveiligheid normen is de IQ8 serie tegen alles bestand

 

enphase IQ8+

 

 

IQ7+

IQ7A

IQ8+

IQ8M

Garantie

25 jaar

25 jaar

25 jaar

25 jaar

Advies maximale

(DC) vermogen paneel

420w

480w

440w 

480w

Smart-grid voorbereid

Nee

Nee

Ja

Ja

EU-gewogen efficiëntie

(werking omvormer)

96,5%

96,5%

97,1%

97,2%

Rapid Shutdown

Ja

Ja

Ja

Ja

Ons advies:

  • Onze voorkeur gaat uit naar zonnepanelen gecombineerd met micro-omvormers. Dit omdat u een omvormer neemt die voorbereidt is op de toekomst (aansluitbaar met een thuisbatterij + uitbreidbaar met meer panelen) het systeem efficiënter en de omvormers hebben een langere levensduur (geschat 25+ jaar). Hierdoor is het product duurzamer en daarom de duurzame stap naar de toekomst!

 

  • Kies voor een centrale omvormer wanneer u een dakvlak heeft zonder schaduw gericht naar het zuiden of op een plat dak. Hierbij is de investering vooral gericht op de terugverdientijd op de korte termijn. De string omvormer moet waarschijnlijk na 10+ jaar worden vervangen voor een nieuwe.