Zonne-energie efficiënt omzetten in huiselijke wisselstroom? Dan komt u termen zoals ‘serieel’ en ‘parallel’ geschakelde omvormers tegen. Bij serieel gebruiken alle panelen één centrale omvormer. Eén minder presterend paneel kan echter het hele systeem beïnvloeden. Parallel geschakelde systemen hebben voor elk zonnepaneel een micro-omvormer, wat betere efficiëntie en individuele monitoring biedt, maar initieel duurder kan zijn. Uw keuze hangt af van uw budget, de schaduw op uw dak en uw wens voor monitoring. Goed geïnformeerd zijn is cruciaal om het maximale uit uw zonne-investering te halen!

Micro-omvormer vs String omvormer

IQ8+ Microinverter

Micro omvormer

Bij een systeem met micro-omvormers kunnen alle zonnepanelen op zichzelf werken. Dit betekent dat het systeem ook goed presteert wanneer er blad, vuil, schaduw of bewolking uw zonnepanelen beïnvloeden. Zoals te zien in het voorbeeld levert dit bij obstakels een stuk meer opbrengst op dan een centrale string-omvormer. 

Centrale string-omvormer 

Deze omvormer heeft één of meer strings die in serie zijn geschakeld op een aantal zonnepanelen. Denk aan de ouderwetse kerstboomverlichting. Een traditionele string-omvormer is daarom net zo sterk als zijn slechts presterende schakel. Dit betekent dat er bij obstakels zoals schaduw, bewolking of vuil op het paneel de opbrengst sterk wordt beïnvloed.

Wat is het verschil tussen micro-omvormers en de traditionele string omvormer?

Een micro-omvormer ook wel micro-inverter is een kleine omvormer die onder het paneel zit gemonteerd. Deze omvormer zet de opgewekte gelijkstroom (DC stroom) uit de zonnepanelen direct om in wisselstroom (AC stroom) elektriciteit die gebruikt kan worden in het stopcontact. Deze AC stroom loopt via een kabeltraject vanaf het dak naar de meterkast en wordt vanuit daar gestuurd naar waar elektriciteit nodig is. Hierbij is er dus geen centrale omvormer (grote kast) meer nodig binnenshuis.
verschil tussen string omvormer en micro omvormer

De voordelen van micro-omvormers:

Micro-omvormers bieden individuele paneeloptimalisatie, wat betekent dat schaduw of vuil op één paneel de prestaties van anderen niet beïnvloedt. Ze faciliteren gedetailleerde monitoring van elk paneel, verhogen de systeemefficiëntie en zijn flexibeler in ontwerp en uitbreiding. Bovendien bieden ze een verhoogde veiligheid door lagere DC-spanningen.

Video afspelen over micro-omvormer

Enphase micro-omvormers

Er zijn verschillende manieren om zonne-energie om te zetten in wisselstroom (stroom die u gebruikt in het stopcontact). Hierbij komen omvormers kijken, deze kunnen bijvoorbeeld serieel of parallel geschakeld zijn. Waarbij serieel met één centrale-omvormer werkt voor alle zonnepanelen en parallel met een micro-omvormer per zonnepaneel. Maar wat is nu het verschil en waar moet u zelf voor kiezen, lees het hier!
enphase IQ8+

De nieuwste IQ8 Micro omvormer

 

 

IQ7+

IQ7A

IQ8+

IQ8M

Garantie

25 jaar

25 jaar

25 jaar

25 jaar

Advies maximale

(DC) vermogen paneel

420w

480w

440w 

480w

Smart-grid voorbereid

Nee

Nee

Ja

Ja

EU-gewogen efficiëntie

(werking omvormer)

96,5%

96,5%

97,1%

97,2%

Rapid Shutdown

Ja

Ja

Ja

Ja

Gerelateerde artikelen

Energiebeheer

Maximaliseer uw Zonne-Energiegebruik: Bereidt u Voor op de Afschaffing van de Salderingsregeling

Lees meer
Zonnepanelen

Terugleverkosten en zonnepanelen: Waarom uitschakelen geen slimme zet is

Lees meer
Energiebeheer

Navigeren door de Salderingsregeling: Energiecontracten met zonnepanelen

Lees meer

Compleet Duurzaam

Vraag een offerte aan

Vul hieronder uw naam, e-mail en telefoonnummer, postcode en huisnummer in.

Hidden
Interesse in?(Vereist)
Naam(Vereist)

DAS Solar Glas-Glas N-type TopCon Black pro 425Wp

DAS-HD108NA glas glas 425 Wp paneel is volledig zwart met N-type TopCon zonnecellen. Wat een TOPCon cel speciaal maakt zijn de zeer dunne oxide- en polysilicium (SIO2) laagjes aan de achterzijde. Hierdoor wordt het verlies aan het oppervlak verminderd, wat leidt tot een hoger rendement van de zonnecellen deze cellen zitten beschermd tussen 2 lagen van glas. Deze dubbele glas laag zorgt voor een extreem sterk zonnepaneel bestand tegen alle weersomstandigheden zoals grote hagelstenen, sneeuw en harde wind. Naast een vermogensgarantie van 87.4% na 30 jaar heeft het paneel ook een Bifaciale functie. Bifacial houdt in dat het paneel aan beide zijde van het paneel zonne-energie kan opwekken, dit resulteert in tot wel 30% meer rendement dan traditionele glas-folie panelen.

Luxor 415Wp | Glas Glas

Luxor Solar is een Duits bedrijf dat zich richt op de productie van hoogwaardige zonnepanelen. Het bedrijf is opgericht in 2004 en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd in de zonne-energiesector. Een belangrijk kenmerk van Luxor Solar is de hoge kwaliteit van hun zonnepanelen. Het bedrijf maakt gebruik van hoogwaardige materialen en heeft uitgebreide kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat elk paneel aan de hoogste normen voldoet. Hierdoor hebben de zonnepanelen van Luxor Solar een lange levensduur en een hoog rendement. Kortom, Luxor Solar is een toonaangevend bedrijf in de zonne-energiesector dat zich inzet voor duurzaamheid en kwaliteit. Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw huis of bedrijf, dan is Luxor Solar een uitstekende keuze.

Meyer Burger 385Wp Full Black

Meyer Burger is een toonaangevend bedrijf op het gebied van zonne-energie. Het bedrijf werd opgericht in 1953 en heeft zich onderscheiden van andere fabrikanten door voortdurende ontwikkelingen op de bestaande Heterojunction (HJT)-technologie. Dit heeft geleid tot de creatie van een unieke celstructuur die meer zonne-energie kan opnemen dan traditionele cellen en stroomt de omgezette elektrische stroom met minder weerstand door het zonnepaneel, zelfs bij weinig zonlicht.

Meyer Burger maakt gebruik van de innovatieve SmartWire-technologie (SWCT™) om de efficiëntie en stabiliteit van de cellen te verbeteren en de kans op microscheuren te verkleinen. De flinterdunne verbindingsdraden verminderen de schaduwwerking op de zonnecellen tot wel 30%, waardoor de panelen meer energie kunnen opnemen.

Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw woning of bedrijf, dan is Meyer Burger een uitstekende keuze. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve producten en duurzame aanpak en biedt zonnepanelen met een hoog rendement en lange levensduur. Met de voortdurende ontwikkeling van de HJT-technologie en het gebruik van de SmartWire-technologie is Meyer Burger een wereldleider in de zonne-energiesector.