Micro-omvormers

Micro-omvormers vs. Optimizers

Als het gaat om zonne-energie, zijn er verschillende manieren om de opgewekte energie om te zetten in bruikbare elektriciteit. Twee veelvoorkomende opties zijn micro-omvormers en optimizers. Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee technologieën. 

Micro-omvormers

Micro-omvormers zijn kleine, individuele omvormers die aan elk zonnepaneel zijn bevestigd. In een traditioneel zonnestroomsysteem worden alle panelen aan elkaar geschakeld en wordt de opgewekte gelijkstroom (DC) naar een centrale omvormer gestuurd die deze omzet naar wisselstroom (AC) die geschikt is voor gebruik in huis. Met micro-omvormers wordt de DC-stroom rechtstreeks omgezet naar AC-stroom op het paneel zelf. Dit betekent dat elk paneel afzonderlijk functioneert en eventuele problemen met één paneel de prestaties van de andere panelen niet beïnvloeden.

Optimizers

Optimizers zijn vergelijkbaar met micro-omvormers in die zin dat ze ook op elk zonnepaneel worden geïnstalleerd. Ze werken echter anders dan micro-omvormers. In plaats van de DC-stroom op het paneel om te zetten naar AC, optimaliseren ze de DC-stroom voor maximale efficiëntie en minimale verliezen tijdens transport. Dit betekent dat de DC-stroom nog steeds naar een centrale omvormer wordt gestuurd, maar deze wordt geoptimaliseerd voordat deze wordt omgezet naar AC 

Micro-omvormers

De voordelen van Enphase Micro-omvormers

In de wereld van zonne-energie zijn er verschillende omvormeroplossingen beschikbaar om zonne-energie om te zetten in bruikbare elektriciteit voor huishoudelijke en zakelijke toepassingen. Enphase en SolarEdge zijn twee populaire oplossingen die veel worden gebruikt in residentiële en commerciële zonne-energiesystemen. Hoewel beide oplossingen vergelijkbare functionaliteit bieden, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee die de voorkeur kunnen geven aan de ene boven de andere.

In dit artikel zullen we de voordelen van Enphase vergeleken met SolarEdge nader bekijken.

  1. Betere energie-efficiëntie

Enphase micro omvormers worden direct op elk paneel geïnstalleerd en zetten de DC-stroom van elk paneel om in AC-stroom. Dit betekent dat er minder verliezen optreden tijdens het transport van elektriciteit van de panelen naar de omvormer en het elektriciteitsnet. Dit resulteert in een betere energie-efficiëntie en een hogere opbrengst van het zonne-energiesysteem. In tegenstelling hiermee heeft SolarEdge slechts één omvormer voor het hele systeem, wat kan leiden tot hogere verliezen tijdens het transport van elektriciteit van de panelen naar de omvormer.

  1. Meer flexibiliteit in systeemontwerp

Enphase micro omvormers bieden meer flexibiliteit in het ontwerp van het zonne-energiesysteem omdat ze kunnen worden gebruikt met panelen van verschillende fabrikanten, maten en vermogensniveaus. Dit betekent dat klanten panelen kunnen kiezen op basis van hun specifieke behoeften en dat het systeem kan worden uitgebreid of gewijzigd zonder dat dit grote invloed heeft op het hele systeem. Met SolarEdge moet u panelen kiezen van dezelfde fabrikant en hetzelfde vermogensniveau, waardoor de ontwerpmogelijkheden worden beperkt 

.

  1. Meer betrouwbaarheid en garantie

Enphase biedt een garantie van 25 jaar op hun micro omvormers, wat een goede indicatie is van hun betrouwbaarheid en kwaliteit. Enphase micro omvormers hebben ook een ingebouwde foutdetectie en -diagnose, waardoor het gemakkelijk is om problemen op te sporen en op te lossen. In tegenstelling hiermee biedt SolarEdge een garantie van 12 jaar op hun omvormers, wat minder is dan Enphase, en de foutdetectie en -diagnose zijn niet zo uitgebreid als bij Enphase.

Enphase

Enphase Energy is een toonaangevende fabrikant van micro-omvormers voor zonne-energiesystemen. Het bedrijf werd opgericht in 2006 in Californië en heeft sindsdien een indrukwekkende groei doorgemaakt. In 2012 ging het bedrijf naar de beurs en het heeft momenteel meer dan 25 miljoen micro-omvormers verkocht in meer dan 130 landen wereldwijd.

 

Het unieke van Enphase Energy is dat het zich richt op de ontwikkeling van micro-omvormers in plaats van centrale omvormers die traditioneel worden gebruikt in zonne-energiesystemen. Micro omvormers zijn kleine apparaten die direct op de achterkant van elk zonnepaneel worden bevestigd en gelijkstroom omzetten in wisselstroom, waardoor de energie bruikbaar wordt in huizen en bedrijven.

Een van de belangrijkste voordelen van Enphase micro-omvormers is dat ze de prestaties van individuele zonnepanelen kunnen optimaliseren. In een traditioneel systeem worden alle panelen verbonden met een centrale omvormer, wat betekent dat als één paneel minder presteert, dit de prestaties van het hele systeem kan beïnvloeden. Met Enphase micro omvormers worden de prestaties van elk paneel individueel geoptimaliseerd, waardoor het systeem als geheel meer energie kan produceren.

 

Enphase Energy biedt ook een monitoring- en analysesysteem genaamd Enphase Enlighten. Met deze software kunnen installateurs en huiseigenaren de prestaties van hun zonne-energiesysteem in real-time bekijken en problemen opsporen voordat ze ernstig worden. Enphase Enlighten biedt ook gedetailleerde analyses en rapporten om de prestaties van het systeem te optimaliseren en de energieproductie te maximaliseren.

Naast hun innovatieve technologie, hecht Enphase Energy veel belang aan duurzaamheid en betrouwbaarheid. Hun micro omvormers zijn ontworpen om bestand te zijn tegen extreme temperaturen, vochtigheid en UV-straling en hebben een garantie van 25 jaar.

 

Al met al heeft Enphase Energy een reputatie opgebouwd als een betrouwbare en innovatieve fabrikant van micro-omvormers voor zonne-energiesystemen. Met hun focus op individuele optimalisatie, gebruiksvriendelijke monitoring en betrouwbare prestaties, zijn Enphase micro-omvormers een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een efficiënt en duurzaam zonne-energiesysteem.

Deel dit bericht