Zoals de naam al doet vernoemen bestaat een glas glas zonnepaneel uit 2 lagen van glas met hiertussen geklemt de zonnecellen die de energie opwekken. Door 2 lagen van glas te gebruiken is het paneel extreem sterk en een stuk duurzamer dan de traditionele glas-folie panelen. In theorie zou je met een auto over de glas-glas panelen heen kunnen rijden. Hiernaast hebben de panelen ook een lager vermogensverlies doordat ze beter bestand zijn tegen micro-cracks die ontstaan bij extreme weersomstandigheden.

Waarom kiezen voor glas-glas zonnepanelen?
Het voordeel van glas-glas zonnepanelen is dat ze een onwijs lange levensduur hebben met een minimale garantie van 30 jaar op het product zelf zit al minimaal 87% rendementsgarantie na 30 jaar. Hiernaast zijn de panelen speciaal ontworpen om tegen extreme weersomstandigheden bestand te zijn zoals hagel, sneeuw en harde wind. Met de huidige klimaatveranderingen is het van belang goed voorbereid te zijn op wat er eventueel kan gebeuren, met glas-glas zonnepanelen kun je zonder zorgen op de lange termijn zelf energie opwekken op een duurzame manier!
Hagelschade bij zonnepanelen een risico?
Wat zijn micro-cracks in zonnepanelen?
Micro-cracks zijn kleine scheurtjes in de zonnecellen van een zonnepaneel die kunnen ontstaan tijdens het transport, de installatie of door extreme weersomstandigheden. Deze scheurtjes kunnen de stroomvoorziening van de zonnecellen beïnvloeden, waardoor de energieopbrengst van het paneel afneemt. Dit komt omdat microcracks de stroom die door de zonnecel stroomt belemmeren en de efficiëntie van de cel verminderen. Bovendien kunnen micro-cracks ervoor zorgen dat vocht het paneel binnendringt, wat kan leiden tot corrosie en een vermindering van de levensduur van het paneel. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor zonnepanelen die bestand zijn tegen micro-cracks en andere invloeden, zoals glas-glas zonnepanelen. Deze zijn beter bestand tegen micro-cracks en daardoor duurzamer en efficiënter.
Waarom zijn glas glas panelen beter dan glas folie zonnepanelen?
Bij normale zonnepanelen is de achterkant gemaakt van kunststof. Dit is niet geheel waterdicht. Na jaren van weersinvloeden kan het gebeuren dat er vocht door de plastic laag heen dringt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Toch zijn niet alle zonnepanelen met glas gemaakt. Een dubbel glas zonnepaneel kunt u overigens niet vergelijken met ramen in uw woning die van dubbel glas gemaakt zijn. Om goed te kunnen isoleren zit er bij dubbel glas in uw woning gas of lucht tussen de glasplaten. Bij een zonnepaneel is dit juist niet de bedoeling. Daarom worden de zonnepanelen glas-glas genoemd, en geen dubbel glas. Een zonnepaneel bestaat uit de volgende onderdelen:
- Glas
- EVA Folie (lijmfolie)
- Zonnecellen
- EVA Folie
- Glas
Deze onderdelen worden boven op elkaar gelegd voordat het de oven ingaat. Een glas-glas zonnepaneel wordt nog maar sinds kort geproduceerd. Voorheen was dit namelijk technisch niet mogelijk, omdat er voor het glas van de zonnepanelen een minimale dikte vereist was van 3,2 of 4 millimeter. Een normaal zonnepaneel heeft een glas laag van 3,2 millimeter en weegt al gauw 20 kilo, hiervan bestaat 16 kilo uit glas. Een glas-glas zonnepaneel zou in dat geval 40 kilo wegen, wat natuurlijk heel erg onhandig en zwaar is. Door de nieuwe technologie en vakmanschap kunnen producenten glas lagen maken van 2 mm dikte, dit zorgt ervoor bij twee lagen dat dit ongeveer uitkomt op een gewicht van 20 kilo. Door het gewicht zijn de panelen bruikbaar voor dak installaties en niet te zwaar.
- Bifacial
Dit betekend dat de glas glas zonnepanelen aan beide kanten van het paneel zonne-energie kunnen omzetten in gelijkstroom. De zon komt met zijn lichtstralen binnen aan de bovenzijde en gaan door het paneel heen naar de achterzijde, vervolgens wordt het licht weerkaatst op het dak. Normaal worden deze lichtstralen omgezet in warmte wat degradatie effect heeft op het paneel. Bij glas glas zonnepanelen kunnen deze laatste zonnestralen nog worden omgezet in stroom. Dit geeft meer opbrengst dan traditionele glas-folie panelen!
Hoe zijn glas-glas zonnepanelen getest?
Bij een glas/ glas zonnepaneel zitten de zonnecellen waterdicht en stevig verpakt tussen twee glasplaten in. Dit wordt getest in zogenaamde klimaatkamers. Zonnepanelen worden hier opgewarmd (tot ongeveer 85 graden) en afgekoeld (tot ongeveer -40 graden). Daarna wordt de test aangevuld met nog een luchtvochtigheid test hierbij wordt deze dan verhoogd naar 85%. Bij de laatste test is de klimaatkamer dubbel afgestemd met 85 graden warm en 85% luchtvochtigheid. Deze stress testen kunnen de levensduur op de lange termijn van de panelen nabootsen en dus testen. Hierbij wordt in de gaten gehouden wat de status is van de onderdelen van het paneel en de werking van de opwekking van energie. Het resultaat van deze stress testen laat zien dat de prestatie van bijna alle zonnepanelen minder wordt. Het grote voordeel van een glas-glas zonnepaneel ten opzichte van glas-folie panelen, is dat de glas-glas zonnepanelen beter blijven werken, dat ze minder interne schade vertonen en dat ze niet te maken hebben met een drop down. Een drop down wil eigenlijk zeggen dat dit het punt is waarop het zonnepaneel het opgeeft. De backsheet en de folie geven op dit punt geen bescherming meer en de opbrengst van energie neemt zeer snel af.
Wattpiek vermogen glas-glas zonnepaneel | Wattpiek vermogen glas-folie zonnepaneel | |
Jaar 1 | 100% | 100% |
Jaar 5 | 98,78% | 96,67% |
Jaar 10 | 96,34% | 93,01% |
Jaar 20 | 93,02% | 89,64% |
Jaar 30 | 88,49% | 85,23% |
Als zonnepanelen een goede kwaliteit hebben, bereiken ze dit drop down punt na zo’n 25 tot 30 jaar. Toch komen er in de testen ook veel zonnepanelen naar voren die dit punt al bereiken na amper tien jaar.