Glas / Glas zonnepanelen

Glas / Glas Zonnepanelen

Zonnepanelen moeten bestand zijn tegen weer en wind. Op sommige dagen is het ijskoud en op andere dagen is het bloedheet. De ene dag regent het, en de andere dag valt er sneeuw of hagel. Toch verwachten wij dat de zonnepanelen 25 jaar lang probleemloos blijven werken. Kwalitatief goede zonnepanelen kunnen hier wel tegen. Maar wist u dat er tegenwoordig ook zonnepanelen op de markt zijn die extra sterk zijn. Deze zonnepanelen noemt men glas / glas zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn enorm sterk, zo sterk dat een olifant erover heen zou kunnen lopen.

Welke onderdelen

Een dubbel glas zonnepaneel kunt u overigens niet vergelijken met ramen in uw woning die van dubbel glas gemaakt zijn. Om goed te kunnen isoleren zit er bij dubbel glas in uw woning gas of lucht tussen de glasplaten. Bij een zonnepaneel is dit juist niet de bedoeling. Daarom worden de zonnepanelen glas-glas genoemd, en geen dubbel glas. Een zonnepaneel bestaat uit de volgende onderdelen:

• Glas
• EVA Folie (lijmfolie)
• Zonnecellen
• EVA Folie
• Glas

zonnepaneel glas 

Deze onderdelen worden boven op elkaar gelegd voordat het de oven ingaat. Een glas-glas zonnepaneel wordt nog maar sinds kort geproduceerd. Voorheen was het niet mogelijk, omdat het glas voor de zonnepanelen een minimale dikte had van 3,2 of 4 millimeter. Een normaal zonnepaneel heeft een glas laag van 3,2 millimeter en weegt al gauw 20 kilo. 16 kilo hiervan bestaat uit glas. Een glas-glas zonnepaneel zou in dat geval 40 kilo wegen, wat natuurlijk heel erg onhandig en zwaar is. Tegenwoordig kan dit zonnepaneel glas geproduceerd worden met een dikte van 2 millimeter, wat resulteert in een gewicht van rond de 20 kilo en dus prima hanteerbaar is.

Stress test zonnepanelen

Bij een glas / glas zonnepaneel zitten de zonnecellen waterdicht en stevig verpakt tussen twee glasplaten in. Dit wordt getest in zogenaamde klimaatkamers. Zonnepanelen worden hier opgewarmd (vaak tot 85 graden) en afgekoeld (vaak tot -40 graden). Daarna wordt de test aangevuld met nog een test. De luchtvochtigheid wordt dan verhoogd naar 85%. Vervolgens komt er nog een test bij kijken; 85% luchtvochtigheid en een continue temperatuur van 85 graden.

Deze stress testen kunnen de levensduur van de panelen nabootsen. Houden de materialen het goed? Levert het paneel nog energie en blijft het veilig?

Het resultaat van deze stress testen laat zien dat de prestatie van bijna alle zonnepanelen minder wordt. Het grote voordeel van een glas-glas zonnepaneel ten opzichte van glas-folie panelen, is dat de glas-glas zonnepanelen beter blijven werken, dat ze minder interne schade vertonen en dat ze niet te maken hebben met een drop down. Een drop down wil eigenlijk zeggen dat dit het punt is waarop het zonnepaneel het opgeeft. De backsheet en de folie geven op dit punt geen bescherming meer en de opbrengst van energie neemt zeer snel af.

Als zonnepanelen een goede kwaliteit hebben, bereiken ze dit drop down punt na zo’n 25 tot 30 jaar. Toch komen er in de testen ook veel zonnepanelen naar voren die dit punt al bereiken na amper tien jaar.

Vervoer en installatie van zonnepanelen

Hoe goed de zonnepanelen ook uit de fabriek komen, als er niet zorgvuldig wordt omgegaan met de panelen tijdens het transport en de installatie, kunnen er kleine barstjes ontstaan. Deze barstjes worden ook wel micro cracks genoemd. Dit gebeurt nogal vaak, bijvoorbeeld wanneer een heftruck tegen een pallet met panelen aanrijdt. De glas-glas panelen zijn hier wel tegen bestand, maar toch is het belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan.

De garantietermijn van een zonnepaneel

Omdat de kwaliteit van de productie van een glas-glas zonnepaneel erg hoog is, krijgt u hier vaak een langere en betere garantie op dan op een standaard folie zonnepaneel. U kunt op een glas-glas zonnepaneel een garantie krijgen tot dertig jaar. Dit is echter geen marketing garantie. Het is technisch bewezen dat glas-glas panelen zo lang mee gaan en fabrikanten lopen dus praktisch geen risico met deze lange garantie termijn.

Deel dit bericht

BEKIJK OOK