Navigeren door de Salderingsregeling: Energiecontracten voor Zonnepaneelbezitters

Met de recente ontwikkelingen rond de salderingsregeling en de introductie van extra terugleverkosten door het kabinet, staan huishoudens met zonnepanelen voor nieuwe uitdagingen en kansen in het kiezen van het juiste energiecontract. Dit artikel belicht essentiële informatie en strategieën om deze nieuwe realiteit het hoofd te bieden en de voordelen van uw zonnepanelen te maximaliseren.

Wat is terugleveren?

Terugleveren gebeurt wanneer uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u verbruikt en het overschot automatisch naar het energienet gaat. Direct gebruiken van opgewekte energie, zoals uw wasmachine laten draaien terwijl de zon schijnt, betekent dat deze energie niet teruggeleverd wordt en onzichtbaar is voor uw energieleverancier en de overheid. Bij een 3 fasen aansluiting kan technisch gezien energie kort het net op gaan, maar de energiemeter corrigeert dit, zodat de netto energiebalans neutraal blijft.

Wat is salderen?

De energieleverancier is verplicht de zonnestroom die u teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Alleen over uw netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen energie min teruggeleverde energie) betaalt u verbruikskosten, energiebelasting en BTW. Uw totale elektriciteitsrekening kan met zonnepanelen daardoor makkelijk negatief uitkomen. Als u nog niet van het aardgas af bent, heeft u daar natuurlijk nog wel kosten voor. Dan komt uw energierekening nog niet op 0 uit.

Welke soorten energiecontracten zijn er?

Naast de bekende vaste en variabele contracten, winnen dynamische energiecontracten aan populariteit. Hierbij verandert de gasprijs dagelijks en de stroomprijs elk uur, afhankelijk van de energieproductie en -vraag. Met deze contracten kun je besparen door grootverbruikers aan te zetten als de stroomprijs laag of zelfs negatief is, dankzij slimme technologie die automatisch reageert op prijsschommelingen. Deze aanpak heeft toekomstpotentieel, niet alleen voor besparingen thuis, maar ook om kosten voor het versterken van het energienet te beperken.

Ik heb zonnepanelen op het zuiden en lever 70% of meer terug

Heeft u zonnepanelen op het zuiden en levert u veel stroom terug? Kies dan voor een vast of variabel contract. Zolang de salderingsregeling bestaat, is dat vaak goedkoper. U krijgt namelijk evenveel geld terug voor de stroom die u teruglevert als wat u betaalt voor uw gebruikte stroom, tot een bepaald maximum. Met een dynamisch contract hangt uw vergoeding af van de huidige marktprijs, die soms laag is als er veel zonne- of windenergie is. Daardoor kan het zijn dat u minder terugkrijgt.
netbelasting

Ik heb zonnepanelen op het oost-westen en lever 50% terug

Met zonnepanelen op het oost-westen die ongeveer 50% van de opgewekte energie terugleveren, kan een dynamisch energiecontract de beste keuze zijn. Deze contracten spelen in op fluctuerende energieprijzen, waardoor u kunt profiteren van lagere tarieven op momenten van hoge energieproductie. Vooral als u flexibel bent in het gebruik van uw energie, kunt u zo meer besparen. Een dynamisch contract is ideaal als u actief uw energieverbruik kunt aanpassen aan de energieprijzen, die per uur kunnen wisselen. Wilt u echter maximale zekerheid over uw energiekosten, dan is een vast contract een veiligere keuze. Met een vast contract heeft u de zekerheid van een constant tarief, ongeacht schommelingen in de energiemarkt. Dit biedt stabiliteit maar kan minder voordelig zijn als u goed in staat bent om uw energieproductie en -verbruik op elkaar af te stemmen.

Ik heb zonnepanelen met een slimme software of thuisbatterij

Als u zonnepanelen gecombineerd met slimme software of een thuisbatterij heeft, is een dynamisch energiecontract vaak de meest voordelige optie. Deze technologieën stellen u in staat om optimaal gebruik te maken van de fluctuerende energieprijzen door energie op te slaan of juist te gebruiken wanneer dit financieel het meest gunstig is. Met een dynamisch contract profiteert u van lagere tarieven op momenten van overproductie en kunt u energie verbruiken of opslaan wanneer de prijzen het laagst zijn. Ook heeft u geen terugleverkosten.
voordelen thuisbatterij

Ons advies

Ga na of u al beschikt over een slimme software bij uw zonnesysteem, zoals de Envoy Metered bij een Enphase systeem. Die is in staat om automatisch uw overcapaciteit aan het net af te toppen zodat u terugleverkosten voorkomt. Zelfs zonder een thuisbatterij. Dan kunt u onwijs voordelig uitkomen met een variabel of vast energiecontract. Op een termijn van 5 jaar is de meest voordelige keuze de aanschaf van een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract. Deze combinatie stelt u in staat om optimaal met uw energie om te gaan en maximaal te besparen. Neem contact met ons op indien u vragen heeft over wat de beste keuze is voor u.

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

Omvormers vallen steeds vaker uit door netspanning

Lees meer
Geen categorie

Thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract

Lees meer
Thuisbatterijen

Thuisbatterij wordt steeds interessanter

Lees meer

Compleet Duurzaam

Vraag een offerte aan

Vul hieronder uw naam, e-mail en telefoonnummer, postcode en huisnummer in.

Hidden
Interesse in?(Vereist)
Naam(Vereist)

DAS Solar Glas-Glas N-type TopCon Black pro 425Wp

DAS-HD108NA glas glas 425 Wp paneel is volledig zwart met N-type TopCon zonnecellen. Wat een TOPCon cel speciaal maakt zijn de zeer dunne oxide- en polysilicium (SIO2) laagjes aan de achterzijde. Hierdoor wordt het verlies aan het oppervlak verminderd, wat leidt tot een hoger rendement van de zonnecellen deze cellen zitten beschermd tussen 2 lagen van glas. Deze dubbele glas laag zorgt voor een extreem sterk zonnepaneel bestand tegen alle weersomstandigheden zoals grote hagelstenen, sneeuw en harde wind. Naast een vermogensgarantie van 87.4% na 30 jaar heeft het paneel ook een Bifaciale functie. Bifacial houdt in dat het paneel aan beide zijde van het paneel zonne-energie kan opwekken, dit resulteert in tot wel 30% meer rendement dan traditionele glas-folie panelen.

Luxor 415Wp | Glas Glas

Luxor Solar is een Duits bedrijf dat zich richt op de productie van hoogwaardige zonnepanelen. Het bedrijf is opgericht in 2004 en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd in de zonne-energiesector. Een belangrijk kenmerk van Luxor Solar is de hoge kwaliteit van hun zonnepanelen. Het bedrijf maakt gebruik van hoogwaardige materialen en heeft uitgebreide kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat elk paneel aan de hoogste normen voldoet. Hierdoor hebben de zonnepanelen van Luxor Solar een lange levensduur en een hoog rendement. Kortom, Luxor Solar is een toonaangevend bedrijf in de zonne-energiesector dat zich inzet voor duurzaamheid en kwaliteit. Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw huis of bedrijf, dan is Luxor Solar een uitstekende keuze.

Meyer Burger 385Wp Full Black

Meyer Burger is een toonaangevend bedrijf op het gebied van zonne-energie. Het bedrijf werd opgericht in 1953 en heeft zich onderscheiden van andere fabrikanten door voortdurende ontwikkelingen op de bestaande Heterojunction (HJT)-technologie. Dit heeft geleid tot de creatie van een unieke celstructuur die meer zonne-energie kan opnemen dan traditionele cellen en stroomt de omgezette elektrische stroom met minder weerstand door het zonnepaneel, zelfs bij weinig zonlicht.

Meyer Burger maakt gebruik van de innovatieve SmartWire-technologie (SWCT™) om de efficiëntie en stabiliteit van de cellen te verbeteren en de kans op microscheuren te verkleinen. De flinterdunne verbindingsdraden verminderen de schaduwwerking op de zonnecellen tot wel 30%, waardoor de panelen meer energie kunnen opnemen.

Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw woning of bedrijf, dan is Meyer Burger een uitstekende keuze. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve producten en duurzame aanpak en biedt zonnepanelen met een hoog rendement en lange levensduur. Met de voortdurende ontwikkeling van de HJT-technologie en het gebruik van de SmartWire-technologie is Meyer Burger een wereldleider in de zonne-energiesector.