Duurzaam in de keuken

Duurzaam in de keuken

Duurzaam woning en leven kan op heel veel verschillende manieren. 

Je kan denken aan grote stappen zoals  bijvoorbeeld een warmtepomp of een zonnepanelen installatie op je dak maar je kan ook een simpel en klein begin maken in een belangrijk deel van je woning namelijk de keuken. Eten doen we tenslotte iedere dag.

We geven je graag een aantal tips waarin je direct kan beginnen met verduurzamen in koken en het hergebruiken van ons voedsel.

Duurzaam eten

De eerste stap is het bewust worden van. Waar haal ik mijn eten vandaan? En hoe is mijn voedsel verpakt? Door hier al bewust op te letten en te denken aan een moestuin in je eigen tuin maak je al een grote duurzame stap. Het is goed voor het milieu maar ook voor jezelf. Zo weet je zeker dat je eten schoon is zonder chemicaliën en de reis is ook maar kort. Van je tuin naar je keuken. Hoe simpel maar duurzaam kan het zijn!

Sandra van de website www.leukerecepten.nl is ook bewust bezig om haar gerechten duurzaam te bereiden. Wij hebben met haar contact gezocht en zij heeft ons een aantal bruikbare tips gegeven.

restjes eten duurzaam

Koken op inductie

“Steeds meer mensen koken op inductie. Dit is een duurzamer en zuiniger alternatief op gas, zeker als je voor groene stroom kiest of zonnepanelen hebt. En daarnaast is het ook nog makkelijk schoonmaken! Ik kook ook al jaren op inductie en als je eenmaal over bent wil je niet meer terug naar gas. Overstappen op inductie is niet een stap die je in een dag maakt, maar ga je verbouwen of neem je een nieuwe keuken dan zou ik dit zeker aanraden. En tot die tijd kan het ook veel schelen om een deksel op de pan te doen tijdens het koken. Hierdoor blijft de warmte veel beter bewaard en wordt er minder energie verspild. En je water kookt ook nog eens een stuk sneller :)”

Verpakkingen en restgroenten

Wees bewust van de verpakkingen waar ons eten in zit. Vaak zit voedsel in plastic verpakt. Dit is uiteraard niet goed voor ons milieu en willen we juist zo min mogelijk weggooien. Let daarom goed om dat je je afval goed van elkaar scheidt. Plastic dus bij plastic, papier bij oud papier. Probeer zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Misschien kan die groente waar je nog de helft van over hebt mee pakken in je volgende gerecht? Of zou je misschien een omelet met de restgroenten kunnen maken voor je lunch?

Vaak kan je je eetrestjes nog wel creatief verwerken in je gerechten die je daarna bereidt. Creatief en zuinig met voedsel!

Sandra gaf ook de tip om je eigen boodschappen tas mee te nemen om boodschappen te doen. Dat scheelt ook ontzettend veel plastic tassen.

En wat dacht je van een herbruikbare drinkfles in plaats van elke keer een nieuw wegwerp flesje aan te schaffen!

Door deze tips mee te nemen in je eigen keuken maak je een leuke creatieve stap naar een duurzame levensstijl! Wij gaan er mee aan de slag! Jij ook?

Deel dit bericht