Wat betekenen uw zonnepanelen in de toekomst?

Er is veel onzekerheid over de toekomst. Wat zijn de gevolgen van het behoud van de salderingsregeling voor zonnepanelen? Gaat mijn energiebedrijf straks ook opeens ‘terugleverkosten’ in rekening brengen? Wat betekent dit voor mijn besparing? Wat is een thuisbatterij nou precies? Wat kan ik nu het best doen? Compleet Duurzaam helpt u graag met de slimste stappen. Wij zetten de mogelijke scenario’s voor u uiteen.

Salderingswet

De Tweede Kamer wilde de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 afbouwen, maar de Eerste Kamer heeft het besluit genomen dat de salderingsregeling blijft zoals die is. Via de salderingsregeling kunnen huishoudens zelfgeproduceerde elektriciteit die zij op dat moment niet gebruiken en terugleveren aan het elektriciteitsnet, wegstrepen tegen hun eigen verbruik.

Thuisbatterij

Een thuisbatterij, een systeem om energie op te slaan, maakt het mogelijk elektriciteit te bewaren voor later gebruik. Dit apparaat is vergelijkbaar met de batterij in uw telefoon, maar dan aanzienlijk krachtiger. Het kan een grote hoeveelheid elektriciteit opslaan, vaak genoeg om een huishouden voor meerdere uren van stroom te voorzien. Thuisbatterijen zijn vooral handig in combinatie met zonnepanelen; ze slaan overtollige zonne-energie op die overdag wordt geproduceerd om deze later te gebruiken, zoals ‘s avonds of op momenten dat de zon niet schijnt. Lees hier meer over de thuisbatterij als verdienmodel.

Onzekerheid

Het keer-op-keer uitstellen van het startjaar van de afbouw van de salderingsregeling (startjaar afbouw stond in de planning voor 2025, maar startjaar afbouw is op 14 februari 2024 uitgesteld door de Eerste Kamer) maakt het voor zonnepaneelbezitters lastig om de toekomstige waarde van hun investering en de invloed op energiekosten te bepalen. Deze situatie onderstreept het belang van het zoeken naar alternatieven, zoals thuisbatterijen, om minder afhankelijk te zijn van het net en de impact van de afbouw te minimaliseren. In dit artikel zetten we de mogelijke scenario’s uiteen.

De situatie van Peter

Hier rechts de uitganspunten uiteengezet van de huidige marktsituatie en de situatie van Peter, die we als voorbeeld nemen. Peter woont in een gezin van 4 personen en heeft 10 panelen op zijn dak liggen die 3240kWh op jaarbasis opleveren. Uit onderzoek is gebleken dat er gemiddeld 30% van de eigen opgewekte energie naar eigen verbruik gaan. De overige 70% stroomt dus het net in er wordt momenteel nog gesaldeerd. De uitgangspunten zijn zo realistisch mogelijk getrokken om de mogelijke scenario’s duidelijk in kaart te brengen.
Uitganspunten

De scenario's van de salderingswet

Hieronder worden alle mogelijke scenario’s uiteengezet met betrekking wat het zonnesysteem van 3240kWh over 10 jaar heeft opgeleverd.

De salderingswet blijft: Peter heeft met zijn zonnepanelen in totaal €10.753 bespaard.

De salderingswet wordt per direct afgebouwd (onrealistisch): Peter heeft met zijn zonnepanelen in totaal €5.066 bespaard.

De salderingswet wordt volgens per 2026 afgebouwd: Peter heeft met zijn zonnepanelen in totaal € 6.969 bespaard.

Wat opvalt is dat Peter indien de salderingswet vanaf 2026 wordt afgebouwd (in plaats van blijft), hij 10.753-6.969= €3.784 misloopt.

Wat nou als u een thuisbatterij aanschaft nu de salderingswet blijft bestaan?

Bij het voortbestaan van de salderingswet ligt er ook nog een kans voor Peter. Hij kan namelijk een slimme thuisbatterij aanschaffen met een dynamisch energiecontract. Met deze slimme thuisbatterij kan Peter zijn eigen verbruik verhogen naar 59% (en dus zijn terugleverkosten verlagen) en handelen in energietarieven. Vanaf €3.500 kan Peter investeren in een slimme thuisbatterij van Enphase.

Stel de salderingswet wordt niet per 2025 afgebouwd, maar per 2026 en Peter investeert in een thuisbatterij en stapt over naar een dynamisch energiecontract, dan bespaard Peter €12.620 met zijn systeem.
batterijopslag zonnepanelen voordelen

De beste stappen voor Peter (en u)

De scenario’s zijn duidelijk: de startdatum van de afbouw van de huidige salderingsregeling is nog onbeslist. Indien de salderingsregeling de komende 6 jaar ongewijzigd blijft, realiseert Peter een besparing van €10.753. Echter, als straks 2026 het startjaar van afbouw salderingsregeling blijkt te worden, vermindert deze besparing naar €6.969, wat een verschil betekent van €3.784.

In het licht van deze afbouw biedt de investering in een slimme thuisbatterij een solide oplossing. Zo’n batterij vergroot Peters onafhankelijkheid van het energienet en opent mogelijkheden voor handel in dynamische energietarieven. Met een initiële investering van €3.500 kan Peter verwachten deze binnen ongeveer 6 jaar terug te verdienen.

Gerelateerde artikelen

Energiebeheer

Maximaliseer uw Zonne-Energiegebruik: Bereidt u Voor op de Afschaffing van de Salderingsregeling

Lees meer
Zonnepanelen

Terugleverkosten en zonnepanelen: Waarom uitschakelen geen slimme zet is

Lees meer
Energiebeheer

Navigeren door de Salderingsregeling: Energiecontracten met zonnepanelen

Lees meer

Compleet Duurzaam

Vraag een offerte aan

Vul hieronder uw naam, e-mail en telefoonnummer, postcode en huisnummer in.

Hidden
Interesse in?(Vereist)
Naam(Vereist)

DAS Solar Glas-Glas N-type TopCon Black pro 425Wp

DAS-HD108NA glas glas 425 Wp paneel is volledig zwart met N-type TopCon zonnecellen. Wat een TOPCon cel speciaal maakt zijn de zeer dunne oxide- en polysilicium (SIO2) laagjes aan de achterzijde. Hierdoor wordt het verlies aan het oppervlak verminderd, wat leidt tot een hoger rendement van de zonnecellen deze cellen zitten beschermd tussen 2 lagen van glas. Deze dubbele glas laag zorgt voor een extreem sterk zonnepaneel bestand tegen alle weersomstandigheden zoals grote hagelstenen, sneeuw en harde wind. Naast een vermogensgarantie van 87.4% na 30 jaar heeft het paneel ook een Bifaciale functie. Bifacial houdt in dat het paneel aan beide zijde van het paneel zonne-energie kan opwekken, dit resulteert in tot wel 30% meer rendement dan traditionele glas-folie panelen.

Luxor 415Wp | Glas Glas

Luxor Solar is een Duits bedrijf dat zich richt op de productie van hoogwaardige zonnepanelen. Het bedrijf is opgericht in 2004 en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd in de zonne-energiesector. Een belangrijk kenmerk van Luxor Solar is de hoge kwaliteit van hun zonnepanelen. Het bedrijf maakt gebruik van hoogwaardige materialen en heeft uitgebreide kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat elk paneel aan de hoogste normen voldoet. Hierdoor hebben de zonnepanelen van Luxor Solar een lange levensduur en een hoog rendement. Kortom, Luxor Solar is een toonaangevend bedrijf in de zonne-energiesector dat zich inzet voor duurzaamheid en kwaliteit. Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw huis of bedrijf, dan is Luxor Solar een uitstekende keuze.

Meyer Burger 385Wp Full Black

Meyer Burger is een toonaangevend bedrijf op het gebied van zonne-energie. Het bedrijf werd opgericht in 1953 en heeft zich onderscheiden van andere fabrikanten door voortdurende ontwikkelingen op de bestaande Heterojunction (HJT)-technologie. Dit heeft geleid tot de creatie van een unieke celstructuur die meer zonne-energie kan opnemen dan traditionele cellen en stroomt de omgezette elektrische stroom met minder weerstand door het zonnepaneel, zelfs bij weinig zonlicht.

Meyer Burger maakt gebruik van de innovatieve SmartWire-technologie (SWCT™) om de efficiëntie en stabiliteit van de cellen te verbeteren en de kans op microscheuren te verkleinen. De flinterdunne verbindingsdraden verminderen de schaduwwerking op de zonnecellen tot wel 30%, waardoor de panelen meer energie kunnen opnemen.

Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw woning of bedrijf, dan is Meyer Burger een uitstekende keuze. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve producten en duurzame aanpak en biedt zonnepanelen met een hoog rendement en lange levensduur. Met de voortdurende ontwikkeling van de HJT-technologie en het gebruik van de SmartWire-technologie is Meyer Burger een wereldleider in de zonne-energiesector.