waarom zonnepanelen

Waarom zonnepanelen?

Goed voor de portemonee

Zonnepanelen; ze zijn betaalbaar én klimaatvriendelijk. Door de toenemende vraag zijn ze in de afgelopen jaren stukken goedkoper geworden, zo’n 25%. In de zomerperiode, als de zon veel schijnt, werken ze maximaal, maar ook in de herfst en winter, wanneer er meer bewolking is, wekken ze nog steeds stroom op.

Zonnepanelen zijn duurzaam

Wilt u dat er op een duurzame manier stroom geleverd wordt? Dan zijn zonnepanelen dé oplossing. Er is namelijk altijd zonlicht, dat raakt nooit op. En wanneer zonlicht wordt omgezet naar elektriciteit, ontstaan er geen schadelijke stoffen of broeikasgassen. Klimaatvriendelijker kan het haast niet en wist u dat u er ook nog eens heel veel geld mee bespaart? Als u zonnepanelen op uw dak laat plaatsen levert dat een winst op die u kunt vergelijken met een 6 procent rente op uw spaarrekening.

Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat

Wanneer u zelf zonne-energie opwekt, helpt u mee aan de bescherming van het klimaat. Er komen namelijk helemaal geen broeikasgassen of milieuvervuilende stoffen vrij wanneer elektriciteit wordt opgewekt in een zonnepaneel. Nederland wordt op deze manier ook minder afhankelijk van energie import. Als Nederlanders zelf duurzame energie opwekken, hoeft het niet meer te komen uit andere landen. U kunt zo’n 1250 kilo CO2 besparen per jaar als u een set zonnepanelen op uw dak laat plaatsen. 

onze zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een lange levensduur

Voor de productie van zonnepanelen is er energie nodig. Deze energie wordt gehaald uit fossiele brandstoffen. Hierbij komt CO2 vrij. Als een zonnepaneel echter twee jaar lang elektriciteit heeft geproduceerd, heeft het evenveel energie bespaard als nodig was om het systeem te produceren. Aangezien zonnepanelen zeker 25 jaar meegaan, kan alle kWh dat opgewekt wordt in de overige 23 productieve jaren, worden gezien als netto milieuwinst.

De werking van een zonnesysteem

Zonlicht moet worden omgezet naar elektriciteit, zodat deze energie vervolgens gebruikt kan worden. Hiervoor zijn verschillende onderdelen nodig; een montagesysteem, een omvormer, bekabeling en natuurlijk de zonnepanelen zelf. Dit alles samen wordt een zonnepaneleninstallatie genoemd, oftewel een zonnesysteem.

Zonnepanelen beginnen te werken wanneer er licht opvalt. Gelijkstroom (D-C) wordt opgewekt zodra dit gebeurt. Dit gelijkstroom moet worden omgezet in wisselstroom (A-C) voordat u het kunt gebruiken in uw huis. De omvormer zorgt ervoor dat gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom. Via D-C kabels gaat de zojuist opgewekte stroom van het zonnesysteem, die zich op uw dak bevinden, naar de omvormer. De omvormer zorgt er vervolgens voor dat de stroom wordt omgezet in wisselstroom die u kunt gebruiken in uw huishouden.

Wanneer de gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom, zorgt de omvormer ervoor dat er rekening wordt gehouden met de synchroniciteit van de verschillende stroomvormen. De wisselstroom moet namelijk gelijk lopen met de stroom van het elektriciteitsnet. De omvormer zorgt ook voor veiligheid. Als de spanning hoger oploopt dan de bovengrens, dan wordt de omvormer automatisch uitgeschakeld.

De omvormer heeft als uiteindelijke doel om zoveel mogelijk stroom te genereren uit de zonnepanelen. De opgewekte stroom wordt vervolgens via een A-C bekabeling geleid naar uw meterkast. Om ervoor te zorgen dat er geen overbelasting ontstaat, wordt de omvormer in de meterkast vaak aangesloten op een aparte groep. De opgewekte stroom wordt vervolgens ingezet voor alles wat op dat moment stroom verbruikt of nodig heeft. Rest energie wordt opgeslagen of aan het elektriciteitsnet teruggeleverd.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen worden op het dak van uw woning bevestigd en zorgen voor een directe opwekking van elektriciteit. Dit kan een zonnepaneel, omdat er twee laagjes silicium op het paneel bevestigd zitten die een elektrische spanning opwekken wanneer er zonlicht op het zonnepaneel schijnt. Dit noemt men een fotovoltaïsche reactie. In het Engels noemen ze dit een photovoltaic, dit is de reden waarom het een PV systeem genoemd wordt. Uiteraard moet de spanning die ontstaat omgezet worden naar wisselstroom die direct gebruikt kan worden. Hiervoor heeft u naast de panelen ook elektriciteitskabels nodig en een omvormer. Wist u trouwens dat zonnepanelen geen direct zonlicht nodig hebben voor het opwekken van bruikbare stroom? Elektriciteit wordt net zo goed opgeleverd wanneer het bewolkt is buiten.

Welke zonnepanelen kopen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. We leggen hieronder aan u uit wat precies de verschillen zijn.

Polykristallijn zonnepanelen

Bij de fabricage van zonnecellen moet er silicium gesmolten worden. Wanneer dit vervolgens afkoelt, ontstaan er kristallen. Deze kristallen liggen bij polykristallijne panelen helemaal door elkaar. Er worden uiteindelijk plakjes van gemaakt, die op een later tijdstip worden toegepast in de zonnepanelen. Deze polykristallijne panelen zijn over het algemeen goedkoper dan monokristalline panelen.

Monokristallijn zonnepanelen

Net als bij polykristallijne panelen wordt ook bij monokristallijne zonnecellen silicium gesmolten. Echter vindt de afkoeling op een andere manier plaats. De afkoeling is meer gecontroleerd en dit zorgt ervoor dat de kristallen netjes in dezelfde richting liggen. Dit resulteert in een meer egale en donkerder uitstraling. De mono cellen hebben hierdoor ook een hoger vermogen (ook wel wattpiek genoemd).

Monokristallijn Full Black

Wanneer de achterkant (backsheet) van een mono cel helemaal zwart is gemaakt, wordt dit paneel ‘mono full black’ genoemd. Vooral op schuine daken zijn deze panelen enorm populair, omdat het volledig zwarte uiterlijk er als één geheel uitziet. Het nadeel van full black zonnepanelen is dat het niet zoveel opbrengt als bijvoorbeeld een mono kristallijn zonnepaneel. Deze heeft namelijk een witte achterkant.