warmtepomp installeren

Warmtepomp

Van het gas af met een warmtepomp

De meesten woningen worden momenteel verwarmd door een cv ketel op gas. In het klimaatakkoord staat dat de Nederlandse woningen in 2050 aardgas vrij moeten zijn. Het beste alternatief hiervoor is om woningen te verwarmen met een warmtepomp. Met een warmtepomp kunt u uw woning op een duurzame manier verwarmen. Wij leggen u graag uit hoe een warmtepomp werkt.

Hoe werkt een warmtepomp

Een warmtepomp maakt gebruik van warmte uit lucht, grondwater of uit de bodem. 

Verdamper

De warmtepomp gebruikt een vloeistof genaamd koudemiddel. Koudemiddel heeft de eigenschap om bij een lage temperatuur te koken en kookt zelfs onder de nul graden Celsius. De verdamper zorgt ervoor dat het koudemiddel zo heet word dat het tot een gasvorm verdampt. 

Compressor

De compressor perst het damp samen en maakt de damp nog heter. De opgewarmde damp is aangekomen bij de condensor. Via de condensor is het koudemiddel heet genoeg om de warmte te gebruiken voor het verwarmen van een woning. Het koudemiddel is na het doorgegeven van de warmte afgekoeld. 

Condensor

Via de condensor stroomt het koudemiddel naar het expansieventiel. Het koudemiddel is nog te warm om weer opnieuw te gebruiken en moet eerst afkoelen. Het expansieventiel zorgt ervoor dat het verder afkoelt. Het koudemiddel kan nu weer beginnen met het opnemen van warmte. De cyclus is nu rond.

Hoe werkt een warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen:

  • Lucht lucht warmtepomp
  • Lucht water warmtepomp
  • Water water warmtepomp.
  • Hybride warmtepompen (ook voor oudere woningen geschikt)

Welke warmtepomp past bij mijn woning?

Welke type warmtepomp geschikt is voor uw woning is afhankelijk van verschillende factoren. Isolatie en uw warmteafgifte systeem spelen hierin een belangrijke rol. Zijn uw muren, dak en vloer goed geïsoleerd en beschikt u over vloerverwarming en/of over laag temperatuur radiatoren? Dan is het vaak mogelijk om uw huis te verwarmen zonder gas. U kunt dan verwarmen doormiddel van een warmtepomp. Huizen vanaf 2006 zijn veelal goed geïsoleerd. Dan is het nog wel de vraag of u normale radiotoren heeft of vloerwarming/laag temperatuur radiatoren.Voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn is een hybride warmtepomp een goed alternatief. Met een hybride warmtepomp kunt u soms wel 50% op uw gas besparen.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp zorgt ervoor dat uw woning grotendeels word verwarmt zonder gas. Het kraanwater word nog wel verwarmt door de Cv ketel. Als de buitentemperatuur laag is verwarmt de Cv ketel vaak bij.In sommige gevallen is het mogelijk om de hybride warmtepomp om te bouwen naar een all electric warmtepomp. Dit betekend dat u dan geen gas meer verbruikt in uw woning. Op het moment dat de Cv vervangen moet worden, kunt u in de sommige gevallen een hybride warmtepomp uitbreiden of ombouwen naar een all electric warmtepomp. De adviseurs van Compleet Duurzaam helpen u graag bij het maken van de goede keuzes. 

Hoeveel kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

De besparing van een hybride warmtepomp is afhankelijk van meerdere factoren. Het rendement van de warmtepomp is onder andere bepalend door de isolatiewaarde van uw woning. Ook uw dagelijks gasgebruik speelt hier een belangrijke rol in. Hoeveel gas verbruikt u gemiddeld per maand? En wat de tarieven bij uw huidige gasleverancier?Gemiddeld bespaart u met een hybride warmtepomp tussen de 25 en de 50% op uw maandelijkse energierekening voor gas.Natuurlijk zijn hier ook uitzonderingen in. De besparing kan dus hoger of lager uitvallen.  Lees hier meer over duurzaam verwarmen