Thuisbatterij als verdienmodel - Wat levert het nou op?

Afgelopen maanden is de markt van de thuisbatterij flink in ontwikkeling geweest. Sinds 2024 is de thuisbatterij BTW-vrij indien de thuisbatterij beschikt over een slimme software en gekoppeld is aan een dynamisch energietarief.

Kunnen thuisbatterijen nu niet alleen onze groene ambities ondersteunen, maar ook een aantrekkelijk financieel rendement bieden? Dit artikel werpt een blik op de rol van dynamische energietarieven en de integratie van een slimme energiesysteem in ons dagelijks leven. Ontdek of een investering in een thuisbatterij de sleutel kan zijn tot energieonafhankelijkheid én een lucratief verdienmodel.

Handelen in tarieven

Profiteer van de energiemarkt door laag in te kopen en hoog te verkopen met een thuisbatterij. Dit slimme systeem verlaagt je energierekening door optimaal gebruik te maken van prijsschommelingen.

Onafhankelijkheid

Vergroot je energieonafhankelijkheid door minder te leunen op het net en meer op je eigen opgewekte stroom van je zonnepanelen. Een thuisbatterij biedt zekerheid en beschermt tegen prijsstijgingen.

Financieel voordeel

Een thuisbatterij is een investering die zich al vanaf 5 jaar terug kan verdienen door verlaagde energiekosten en een hoger eigen verbruik van opgewekte energie, met langdurige garanties die de waarde verzekeren.

Wat doet een thuisbatterij precies?

Een thuisbatterij slaat energie op voor later gebruik, net als de batterij in je telefoon, maar dan veel krachtiger. Waar een telefoonbatterij ongeveer 15 wattuur (Wh) opslaat, start een thuisbatterij bij 3500Wh, of 3,5kWh – genoeg om een gemiddeld Nederlands huis ongeveer een halve dag van stroom te voorzien.

De batterij wordt slim beheerd, vaak met speciale software, om zonne-energie op te slaan wanneer het volop beschikbaar is. Als er minder zon verwacht wordt, laadt de batterij op tijdens goedkopere tarieven, zoals ‘s nachts, om dan energie terug te leveren aan het net wanneer de prijzen hoger zijn. Dit slimme beheer maakt het mogelijk om de energiekosten te verlagen en zorgt ervoor dat een huis zelfvoorzienend kan zijn, door bijvoorbeeld overdag opgeslagen zonne-energie ‘s avonds te gebruiken.
Thuisbatterij BTW-vrij

Handelen in dynamische tarieven

Dynamische energietarieven bieden een flexibele betaalwijze voor je elektriciteit, direct gekoppeld aan de fluctuerende marktprijzen die elk uur wijzigen op basis van vraag en aanbod. Dit systeem maakt het mogelijk minder te betalen tijdens tijden van hoge energieproductie door zon of wind en meer wanneer de vraag de productie overstijgt.

Een slimme thuisbatterij, uitgerust met software die de day-ahead en onbalansmarkt nauwlettend volgt, kan deze prijsschommelingen optimaal benutten. Het systeem herkent wanneer energie goedkoop is om op te laden en kiest het beste moment om energie terug te leveren of te gebruiken, op basis van de huidige energieprijzen. Dit proces verloopt volledig automatisch, waardoor u profiteert van dynamische tarieven zonder zelf actief te hoeven handelen.

Het totale rendement van een 3,5kWh thuisbatterij bedraagt ongeveer €359 per jaar. (Laden met enkel dynamische prijzen: €172,34 + laden tijdens onbalanspieken: €188,76)

Eigen opgewekte energie opslaan

Studies wijzen uit dat slechts 30% van de zelf opgewekte energie direct wordt verbruikt, terwijl de resterende 70% terugvloeit naar het elektriciteitsnet. Door het inzetten van een thuisbatterij kan dit eigen verbruik aanzienlijk worden verhoogd tot wel 65%. Dit maakt het opslaan van eigen energie een krachtige methode om je zelfvoorzienendheid te versterken.

Een slimme thuisbatterij werkt perfect samen met zonnepanelen, maar kan ook gekoppeld worden aan een warmtepomp en een elektrische auto oplaadpunt. De geavanceerde software zorgt ervoor dat de batterij efficiënt wordt beheerd. Het laadt op tijdens momenten van lage energieprijzen of hoge productie en gebruikt de opgeslagen energie precies wanneer het nodig is—bijvoorbeeld voor het verwarmen van je huis of het opladen van je auto, om zo optimaal mogelijk te besparen.

Enkel met het verhogen van het eigen verbruik naar 59% kan een thuisbatterij van 3,5kWh al een rendement van ongeveer €184 per jaar leveren.

Is een thuisbatterij een rendabel verdienmodel?

Ja. Recente ontwikkelingen in de energiemarkt hebben de thuisbatterij tot een aantrekkelijk verdienmodel gemaakt. Zo is de Enphase thuisbatterij al beschikbaar vanaf €3500, wat een terugverdientijd van slechts 5 jaar mogelijk maakt. Bovendien biedt deze batterij een garantie van 15 jaar of 6000 laadcycli, waarbij minimaal 60% van de capaciteit behouden blijft. Dit maakt de thuisbatterij niet alleen een duurzame keuze voor energieopslag, maar ook een investering die op termijn financieel voordeel kan opleveren.

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

Omvormers vallen steeds vaker uit door netspanning

Lees meer
Geen categorie

Thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract

Lees meer
Thuisbatterijen

Thuisbatterij wordt steeds interessanter

Lees meer

Compleet Duurzaam

Vraag een offerte aan

Vul hieronder uw naam, e-mail en telefoonnummer, postcode en huisnummer in.

Hidden
Interesse in?(Vereist)
Naam(Vereist)

DAS Solar Glas-Glas N-type TopCon Black pro 425Wp

DAS-HD108NA glas glas 425 Wp paneel is volledig zwart met N-type TopCon zonnecellen. Wat een TOPCon cel speciaal maakt zijn de zeer dunne oxide- en polysilicium (SIO2) laagjes aan de achterzijde. Hierdoor wordt het verlies aan het oppervlak verminderd, wat leidt tot een hoger rendement van de zonnecellen deze cellen zitten beschermd tussen 2 lagen van glas. Deze dubbele glas laag zorgt voor een extreem sterk zonnepaneel bestand tegen alle weersomstandigheden zoals grote hagelstenen, sneeuw en harde wind. Naast een vermogensgarantie van 87.4% na 30 jaar heeft het paneel ook een Bifaciale functie. Bifacial houdt in dat het paneel aan beide zijde van het paneel zonne-energie kan opwekken, dit resulteert in tot wel 30% meer rendement dan traditionele glas-folie panelen.

Luxor 415Wp | Glas Glas

Luxor Solar is een Duits bedrijf dat zich richt op de productie van hoogwaardige zonnepanelen. Het bedrijf is opgericht in 2004 en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd in de zonne-energiesector. Een belangrijk kenmerk van Luxor Solar is de hoge kwaliteit van hun zonnepanelen. Het bedrijf maakt gebruik van hoogwaardige materialen en heeft uitgebreide kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat elk paneel aan de hoogste normen voldoet. Hierdoor hebben de zonnepanelen van Luxor Solar een lange levensduur en een hoog rendement. Kortom, Luxor Solar is een toonaangevend bedrijf in de zonne-energiesector dat zich inzet voor duurzaamheid en kwaliteit. Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw huis of bedrijf, dan is Luxor Solar een uitstekende keuze.

Meyer Burger 385Wp Full Black

Meyer Burger is een toonaangevend bedrijf op het gebied van zonne-energie. Het bedrijf werd opgericht in 1953 en heeft zich onderscheiden van andere fabrikanten door voortdurende ontwikkelingen op de bestaande Heterojunction (HJT)-technologie. Dit heeft geleid tot de creatie van een unieke celstructuur die meer zonne-energie kan opnemen dan traditionele cellen en stroomt de omgezette elektrische stroom met minder weerstand door het zonnepaneel, zelfs bij weinig zonlicht.

Meyer Burger maakt gebruik van de innovatieve SmartWire-technologie (SWCT™) om de efficiëntie en stabiliteit van de cellen te verbeteren en de kans op microscheuren te verkleinen. De flinterdunne verbindingsdraden verminderen de schaduwwerking op de zonnecellen tot wel 30%, waardoor de panelen meer energie kunnen opnemen.

Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw woning of bedrijf, dan is Meyer Burger een uitstekende keuze. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve producten en duurzame aanpak en biedt zonnepanelen met een hoog rendement en lange levensduur. Met de voortdurende ontwikkeling van de HJT-technologie en het gebruik van de SmartWire-technologie is Meyer Burger een wereldleider in de zonne-energiesector.