omvormers

Alles wat je moet weten over omvormers

Omvormers

Binnen een zonnesysteem heeft een omvormer een zeer belangrijke functie. Panelen van een zonnesysteem produceren gelijkstroom. U kunt dit vergelijken met stroom die voortkomt uit een batterij. De stroom die uit een stopcontact komt is echter wisselstroom. Omvormers zorgen ervoor dat gelijkstroom omgezet wordt in wisselstroom. De energie die hierbij vrijkomt kan gebruikt worden in huis. Ook zorgt de omvormer voor het teruggeven van een energie overschot aan het elektriciteitsnetwerk. Dit doet de omvormer op een heel efficiënte wijze. Ook monitort de omvormer frequentie-, en spanningsverschillen, zodat de energie geproduceerd kan worden op een veilige manier.

Verschillende soorten omvormers

Als u zonnepanelen wil kopen, is het tevens belangrijk dat u zoekt de juiste omvormer. U kunt hierbij kiezen uit drie verschillende omvormers. Welk type u nodig heeft hangt af van verschillende omstandigheden. Allereerst hangt het af van welk type zonnepanelen u koopt, hoe de panelen georiënteerd worden, met hoeveel schaduw de panelen te maken krijgen en hoe de hellingshoek van uw dak is. Is er echter sprake van veel schaduw, dan kunt u beter kiezen voor power optimizers of een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van micro omvormers.

De string omvormer

Hebben alle panelen dezelfde oriëntatie en is er geen sprake van schaduw? Dan kunt u kiezen voor een string omvormer. Al uw zonnepanelen worden in deze situatie in een panelenserie aangesloten (één of meerdere strings) op de centrale omvormer. Een string omvormer wordt niet gebruikt als er schaduw valt op één van de panelen. De stroomproductie van de gehele string wordt op deze manier negatief beïnvloed, omdat het paneel waar de schaduw op valt niet voldoende presteert.

Micro omvormer

Een micro omvormer wordt gebruikt als de panelen in de schaduw liggen of als ze in verschillende posities staan. In dit geval wordt er per één of twee panelen een omvormer gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat ze afzonderlijk op de beste manier kunnen presteren. Maakt u gebruik van een systeem dat uit meerdere micro omvormers bestaat? Dan heeft u geen centrale omvormer nodig. beste omvormer zonnepanelen

Micro-omvormers

Optimizers

Een optimizer wordt ook wel een MPP tracker genoemd. Het systeem lijkt heel erg op een micro omvormer systeem. Ieder zonnepaneel wordt voorzien van een optimizer, zodat het zorg kan dragen voor de meest optimale vorm van het produceren van stroom. Er is in dit geval wel een centrale omvormer nodig, omdat de stroom niet wordt omgezet in wisselstroom.

Zonnepanelen App

Een zonnepanelen app kan een handig hulpmiddel zijn voor eigenaren van zonnepanelen. Met deze app kun je namelijk gemakkelijk de prestaties van je zonnepanelen bijhouden en analyseren. Daarnaast biedt de app ook inzicht in je energieverbruik en de hoeveelheid energie die je hebt opgewekt.

Het gebruik van een zonnepanelen app kan ook helpen bij het optimaliseren van je energiegebruik. Zo kun je bijvoorbeeld zien op welke momenten van de dag je het meeste energie verbruikt en opwekt, en kun je hierop inspelen door bijvoorbeeld je huishoudelijke apparaten op deze momenten te gebruiken.

Een zonnepanelen app kan dus niet alleen bijdragen aan het verminderen van je energierekening, maar ook aan een duurzamere toekomst. Daarnaast kan het ook erg handig zijn om snel inzicht te krijgen in de prestaties van je zonnepanelen, zonder dat je hiervoor een specialist hoeft in te schakelen.

Kortom, een zonnepanelen app is een handige tool voor eigenaren van zonnepanelen die graag meer inzicht willen in hun energieverbruik en de prestaties van hun zonnepanelen. Met deze app kun je gemakkelijk en snel bijhouden hoeveel energie je opwekt en verbruikt, en kun je op basis hiervan je energiegebruik optimaliseren.

Besparen met zonnepanelen? 

Vul hieronder uw postcode, huisnummer en verbruik in en kijk hoeveel u jaarlijks kunt besparen!

Weet ik niet

Binnen 1 minuut geregeld

Deel dit bericht