Elektrische auto opladen: hoe werkt het?

Een elektrische auto is net als een mobiele telefoon; deze moet regelmatig opgeladen worden. Een elektrisch auto wordt opgeladen aan een zogeheten laad paal. Hiervoor heeft u een speciale pas nodig. Maar waar kunt u zo’n laad paal vinden? Wat moet u ervoor doen om een pas te krijgen? En van welke laad paal kunt u het beste gebruik maken?

Een elektrische auto opladen kunt u het beste vergelijken met het opladen van een ander elektrisch apparaat. De auto wordt (door gebruik te maken van een laadkabel) aangesloten op een laad paal. De accu die in uw auto zit wordt hierdoor opgeladen. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van verschillende factoren. Er wordt in ieder geval onderscheid gemaakt tussen een normale manier van laden, dit gebeurt bij een reguliere laad paal, en een snellere manier van laden. Hiervoor kunt u gebruik maken van een snel laad paal.

 

Normaal laden

Bijna alle laadpalen die u ziet, bijvoorbeeld bij uw buren op de oprit, bij kantoren of in een woonwijk, zijn de normale laad palen. Er kan dus onderscheid gemaakt worden tussen een privé laad paal en een laad paal die openbaar is. Bent u in het bezit van een eigen laad paal, dan heeft u geen abonnement nodig. Wilt u gebruik maken van een publieke laad paal, dan heeft u wel een abonnement nodig.

Als u een abonnement afsluit dan krijgt u een laad pas. Met deze pas kunt u zichzelf identificeren bij een laad paal. De leverancier weet op deze manier wie gebruik heeft gemaakt van de elektriciteit en kan deze persoon vervolgens factureren.

Wanneer u uw auto oplaadt door gebruik te maken van een gewone laad paal, dan doet u dit voornamelijk wanneer u de auto niet nodig heeft, bijvoorbeeld ’s nachts of wanneer u overdag op kantoor bent. Het kan 6 tot 10 uur duren voordat de accu van een auto weer opgeladen is. Dit is wel afhankelijk van de auto en het soort paal dat u gebruikt.

 

Snel laden

Bent u onderweg en dreigt uw accu leeg te raken? Dan wilt u niet 6 tot 10 uur wachten totdat uw accu weer opgeladen is. Op dit soort momenten is het handig om een snel laad paal te gebruiken. Normaal gesproken staan deze palen langs alle drukke wegen. Tegenwoordig ziet u bij de grotere tankstations aan de snelwegen de zogenaamde FastNed- stations. Hier kunt u uw auto opladen, maar hier heeft u ook een laad pas voor nodig.

Een snel laad paal zorgt ervoor dat uw accu veel sneller opgeladen kan worden. Vaak is de accu na een minuut of 30 weer opgeladen tot zo’n 80%. Uw elektrische auto opladen tot 100% is meestal niet mogelijk bij een snel laad paal; het maximum is tachtig tot negentig procent.

U kunt het vergelijken met een glas water die u vult onder de kraan. Wanneer de kraan volledig opengedraaid is zal het water (voordat het glas gevuld is) over de rand klotsen. Hetzelfde gebeurt bij een accu. Op hoge snelheid zal een accu zich niet volledig laten vullen, dit gebeurt alleen als u het op een lagere snelheid doet. Wanneer u voor langere tijd onderweg bent, is het vaak nog sneller om uw auto met een hoge snelheid op te laden, dan wanneer u de auto iedere keer zou opladen tot honderd procent.

Omdat snel laad palen een stuk complexer zijn dan normale laad palen, zijn ze ook veel duurder. Dit kunt u terugzien in uw factuur die de leverancier u stuurt. Gebruik maken van een snel laad paal is daarom alleen interessant als u echt geen andere mogelijkheid heeft. In alle andere gevallen kunt u het beste gebruik maken van een normale laad paal. Als u in de mogelijkheid bent om uw auto thuis of op kantoor op te laden, dan heeft u eigenlijk geen snel laad paal nodig. Als u in het bezit bent van een laad pas, heeft u toegang tot bijna alle laad palen in Nederland die openbaar zijn.

 

Een laad paal voor thuis

Maakt u gebruik van een thuis laad paal, dan zult u zien dat u een iets hoger tarief betaalt (per kWh) dan normaal gerekend door uw stroomleverancier. Dit komt omdat de kosten van het plaatsen van de laad paal hierin meegerekend worden. Daarnaast moet de paal ook onderhouden worden. Wilt u uw auto opladen tegen eigen tarief, dan zult u zelf moeten investeren in een laad paal. Dit is alleen mogelijk als u de mogelijkheid hebt om uw auto te parkeren op uw eigen terrein. Een groot voordeel hiervan is dat u altijd de beschikking heeft over een laad paal. Wanneer u gebruik maakt van een openbaar laadpunt, dan is de kans groot dat u uit moet wijken naar een ander laadpunt als deze bezet is.

 

Bij de gemeente een laad paal aanvragen

Heeft u geen eigen terrein en kunt u om deze reden geen eigen laadpunt realiseren? Dan kunt u een openbare laad paal aanvragen bij de gemeente. Of dit mogelijk is hangt af van de gemeente waarin u woont en van de regels die daar gelden. Als het wel mogelijk is, dan wordt er op de parkeerplaats, waar de laad paal geïnstalleerd gaat worden, ook een verkeersbord geplaatst. Dit verkeersbord geeft aan dat alleen mensen met een elektrische auto hun auto hier mogen parkeren. Het is dus ook mogelijk dat andere mensen die in het bezit zijn van een elektrische auto hun auto hier kunnen parkeren. In uitzonderlijke gevallen kunt u bij de gemeente een parkeerplaats aanvragen die grenst aan uw eigen terrein. U kunt hier dan zelf een laad paal plaatsen.

 

Een laad paal kiezen voor thuis

Wanneer u bij uw huis een eigen terrein heeft waar u uw auto kunt parkeren, dan kan het aantrekkelijk zijn om uw eigen laad paal te installeren. Uw auto thuis opladen is een stuk goedkoper dan wanneer u gebruik moet maken van een openbare laad paal. U betaalt dan namelijk het tarief dat u heeft afgesproken met uw elektriciteitsleverancier. Dat is over het algemeen veel lager dan het tarief wat gerekend wordt door de aanbieder van een publieke laad paal. Daarnaast heeft u als voordeel dat u uw auto kunt opladen wanneer u wilt. Een publieke laad paal kan bezet zijn, en u zult dan een andere oplaadplek moeten zoeken.

Wanneer u ervoor kiest om een eigen laad paal aan te schaffen, dan bent u voor de aanleg hiervan zelf verantwoordelijk. Maar wat kost zo’n laad paal nu eigenlijk en waar moet u op letten bij de aanschaf?

 

De juiste laad paal kiezen

Wanneer u op zoek gaat naar een laad paal voor thuis, kunt u de term wallbox tegenkomen. Er zit eigenlijk nauwelijks verschil tussen een laad paal en een wallbox; een wallbox wordt bevestigd aan de muur een een laad paal staat, zoals de naam het al zegt, gewoon op een paal. Ze worden verder op exact dezelfde manier geïnstalleerd.

 

Hoe werkt een laadpaal

Net als uw mobiele telefoon, moet uw elektrische auto ook regelmatig opgeladen worden. Echter, u kunt de laad paal voor uw auto natuurlijk niet vergelijken met een oplader en het snoertje van uw mobiele telefoon. De oplader van een elektrische auto zit namelijk verwerkt in de auto. U zou de laad paal als het stopcontact kunnen zien. De accu die in uw elektrische auto zit werkt op gelijkstroom. De wisselstroom die in de laad paal zit wordt door de oplader in uw auto omgezet in gelijkstroom, net zoals een oplader van een mobiele telefoon dit ook zou doen. Bij het kiezen van een juiste laad paal moet u het maximale laadvermogen weten van de lader van uw auto. Het maximale vermogen dat uw laadpaal kan leveren kunt u hier dan op afstemmen. Ook is het belangrijk dat u weet of uw auto lader één of drie fase laden ondersteunt. Ondersteunt het drie fase laden? Dan is het belangrijk dat uw meterkast voorzien is van een drie fase aansluiting.

 

Het verschil tussen een 1 fase en een 3 fase aansluiting

Een 1 fase aansluiting wil zeggen dat uw meterkast door middel van één aansluiting van 230 volt is aangesloten op het elektriciteitsnet. Een 3 fase aansluiting daarentegen is aangesloten met drie fasedraden, alle drie met 230 volt. Omdat een 3 fase aansluiting uit drie fasedraden bestaat, levert deze een veel hoger vermogen. Net als de laadpaal, is het ook heel erg belangrijk dat de auto geschikt is voor 3 fase laden. Een Tesla en een Renault Zoe kunnen hier heel geschikt voor zijn, terwijl een Kia e-Niro of een Nissan Leaf er helemaal niet geschikt voor zijn. Het is voor deze auto’s belangrijk om ze met een lager vermogen op te laden. Het duurt in dat geval dus stukken langer voordat de accu weer is opgeladen.

Wilt u controleren of u een 1 fase of een 3 fase aansluiting heeft? Dit kunt u op twee manieren doen. Wanneer u een 1 fase aansluiting heeft, staat er op uw elektriciteitsmeter 220v of 230v. Heeft u een 3 fase aansluiting, dan staat er 3x220v/230v of 380/400v. Een andere manier om het te controleren is op uw energie factuur. Een 1 fase aansluiting zal genoemd worden als 1x30A. Gaat het om een 3 fase aansluiting, dan staat er 3x25A.

Nieuwe huizen worden tegenwoordig opgeleverd met een 3 fase aansluiting. Heeft u toevallig een huis met een 1 fase aansluiting, dan kan dit heel gemakkelijk worden omgezet. U kunt hiervoor contact opnemen met uw netbeheerder. Het omzetten van een 1 fase naar een 3 fase aansluiting kost tussen de 250 en 300 euro, afhankelijk van uw energieleverancier.

 

Maximaal laadvermogen

Hoe snel u uw elektrische auto op kunt laden is van twee factoren afhankelijk. Allereerst is het belangrijk of u laadt met een 1 fase of met een 3 fase aansluiting. Daarnaast is ook het maximale laadvermogen van de lader(onboard) van uw auto belangrijk. Is uw auto voorzien van een 1 fase lader, dan is het maximale laadvermogen 3,6 kW of 7,4 kW. Bij een 3 fase aansluiting ligt dit op 11 of 22 kW.

Vooral kleine of oudere elektrische auto’s hebben een laadvermogen van 3,6 kW. Het prijsverschil tussen een laad paal die 3,6 kW en één die 7,4 kW levert is maar klein, daarom kunt u het beste voor de laatste optie kiezen. De kans dat uw volgende auto er weer één is met een laadvermogen van 3,6 kW is klein.

Wilt u uw auto op maximale snelheid laden, en heeft u een auto met een 3 fase lader? Dan heeft u een meterkast aansluiting nodig van 3x32A. Omdat dit niet standaard in uw meterkast aanwezig is, zal het aangelegd moeten worden. Hiervoor worden eenmalige kosten gerekend, maar ook betaalt u hierdoor hogere netwerkkosten aan uw energieleverancier.

 

Wat zijn de voordelen van een laad paal thuis?

Natuurlijk wilt u uw elektrische auto het liefste thuis opladen. Er zijn enorm veel voordelen als u uw eigen laad paal aanschaft. We sommen de belangrijkste voordelen voor u op:

• Elke elektrische auto kan opgeladen worden;
• Het laadt tot 8 keer zo snel op dan via een stopcontact;
• Het is de goedkoopste manier om uw elektrische auto te laden;
• De kosten van het opladen worden automatisch verrekend;
• U bent altijd online verbonden;
• U heeft volledige controle en realtime inzicht;
• U kunt optioneel gebruik maken van dynamische load balancing.

 

Welke laad paal past bij uw auto?

Welke laad paal het beste past bij uw elektrische auto hangt af van wat voor soort auto u heeft en wat uw wensen zijn. Zo kunt u kiezen uit verschillende laad palen, een laad paal met een vermogen van 3,7 kW tot een laad paal met een vermogen van 22 kW. Daarnaast kunt u kiezen voor een normale laad paal of een wandmontage. Er zijn meerdere merken beschikbaar op de markt en u kunt ook kiezen voor een zakelijke verrekening.

 

Zakelijke verrekening

Rijdt u een elektrische auto voor uw werk? Dan heeft u de mogelijkheid om de zakelijke kosten die u maakt rechtstreeks te verrekenen met uw werkgever. U kunt hierbij ook gebruik maken van realtime informatie over wat u precies heeft verbruikt. Voor alle laadkosten wordt dan een automatische facturatie ingesteld.

 

Voordelen van een zakelijke laad paal

Wilt u uw klanten en uw personeel tevreden houden? Zorg dan voor voldoende parkeerplaatsen met elektrische oplaadpunten. Er zijn enorm veel voordelen om uw bedrijf te voorzien van elektrische laad palen, we noemen hier de belangrijkste:

• U maakt het iedere elektrische auto mogelijk om op te laden;
• U draagt bij aan MVO doelstellingen;
• U heeft waarschijnlijk recht op belastingvoordelen en subsidies;
• U kunt de mogelijkheid bieden om de laadkosten te verrekenen van externen;
• U heeft volledig beheer;
• U bent in staat om uit uw net aansluiting het maximale te halen.

 

Hoe kiest u een passend laadnetwerk

Om te kunnen bepalen welk laadnetwerk het beste past bij uw bedrijf en hoe het ingericht moet worden, gaan we met u in gesprek en zorgen we ervoor dat de situatie goed in kaart wordt gebracht. Wat is de hoeveelheid laadpunten dat u nodig heeft? Hoe wilt u dat de kosten verrekend worden? Hoe kunnen we zorgen voor een zo efficiënt mogelijk ingericht energienetwerk?

 

Leasemaatschappij of autodealer?

Nieuwe auto’s die geleverd worden zijn steeds vaker elektrisch. Dit betekent dat er steeds vaker vragen komen voor autodealers en leasemaatschappijen over mogelijkheden om deze elektrische auto’s op te laden. Wij kunnen deze zorg voor u uit handen nemen.

 

Slim laden in combinatie met zonnepanelen

Wanneer u een laad paal aanschaft, is het een logische keuze dat u ook investeert in zonnepanelen. De energie wordt op deze manier duurzaam opgewekt en dat maakt het rijden in een elektrische auto natuurlijk nog interessanter. U kunt uw auto op deze manier duurzaam en slim laden. Wij kunnen u goed adviseren waar u deze zonnepanelen het beste neer kunt leggen. Een hele goede oplossing is het creëren van een zogenaamde solar carport.

 

Laadpalen voor VvE’s

Heeft u te maken met een Vereniging van Eigenaren? Dan is het mogelijk om uw laadkosten één op één te verrekenen met de VvE. Zo zorgt u ervoor dat u niets te maken heeft met uw buren die gebruik maken van dezelfde laad paal.

Woont u in een appartementen complex? Dan wordt het plaatsen van een laad paal een stuk ingewikkelder dan wanneer u in een huis woont. Er moet dan namelijk rekening worden gehouden met de bewoners van het appartementencomplex en de bezoekers die een elektrische auto hebben. Voor VvE is het mogelijk om geld te lenen voor de financiering van laad palen. Dit kan bij het Nationaal Energiebespaarfonds

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer artikelen