Duurzaam leven

Duurzaam leven

Duurzaam leven

Iedereen kan een groene stap maken!

Voor sommige mensen is het inmiddels een sport geworden. Er zijn vele mogelijkheden om je leven te verduurzamen. Gelukkig is het een onderwerp wat steeds meer besproken wordt. Mensen denken onder andere na over het verduurzamen van de kleding industrie of het verminderen van het plastic verbruik in ons dagelijkse leven.

Duurzaam wonen

Duurzaam leven kan je bereiken doormiddel van kleine tot grote stappen.
Nieuwsgierig hoe je dit kan in en rondom je woning? Op dit gebied hebben wij als team van Compleet Duurzaam inmiddels een sport gemaakt en vertellen we je er graag meer over. Ook in en rondom ons huis zijn er meerdere mogelijkheden om ons steentje bij te dragen en ook nog eens kosten te besparen. Hoe fijn zou het zijn om niet afhankelijk te hoeven zijn van de grote bedrijven die ons voorzien van gas of stroom?

Hoe verduurzaam ik mijn woning?

Warmte kunnen we ook creëren doormiddel van infrarood panelen of warmtepompen. De ontwikkelingen in deze branche zijn de afgelopen jaren snel gegaan en inmiddels maken we onze koude winters lekker behaaglijk in huis door een nieuwe manier van (duurzaam) verwarmen. Ook het daglicht waar we iedere dag weer van mogen profiteren geeft mogelijkheden in verduurzamen. Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Iedere dag eigen groene stroom opgewekt door het licht van de zon. En dat vanuit je eigen dak. Daarbij is het zelfs mogelijk om de wasmachine te laten draaien als de zon gaat schijnen. Door middel van een energiebeheer programma kan jezelf bepalen wanneer je de opgewekte energie verbruikt. Zo raken we nog bewuster van de manier waarop we omgaan met energie.

Ook de mogelijk voor isolatie of het glas vervangen door dubbelglas zijn grote stappen voor het verduurzamen van een woning. Dit zijn natuurlijk stappen die voorbereidingen tijd en kosten met zich mee brengen. Stappen die je na het lezen van deze tekst misschien wel gaat voorbereiden maar niet meteen uit kan voeren.

Meteen aan de slag gaan en groener gaan leven?

Lees onze onderstaande 14 tips en ga direct aan de slag!

 • Zet je koelkast op de laagste stand. Zo gedaan en scheelt een hoop energie.
 • Gebruik je nog normale lampen? Vervang ze voor LED verlichting.
 • Kijk eens of je extra categorie afval kunt scheiden. Zoals je plastic, metaal en drinkpakken of je GFT (groente-, fruit- en tuinafval).
 • Kies voor een vegetarische maaltijd. De productie van vlees heeft een enorme impact op het milieu. Minder of geen vlees eten geeft je meer ruimte om je compassie voor alles dat leeft te ontwikkelen. Sandra helpt je hierbij met haar ideeën aan recept keuzes.
 • Sta stil bij de keuzes in je eetpatroon. Als je boodschappen haalt, breng dan de meeste tijd door bij het groente- en fruitschap. Onbewerkte, plantaardige voeding is niet alleen duurzamer dan bewerkte voeding.
 • Creëer een plekje in je tuin voor insecten. Een stapeltje takken en of bladeren is voldoende om meer ruimte te geven aan deze nuttige beestjes in je tuin.
 • Vervang een paar tegels in je tuin om voor aarde. Je maakt zo meer ruimte voor groen en geeft meer mogelijk voor regenwater om de grond in te zakken.
 • Neem je eigen tas mee als je boodschappen gaat doen. Dit scheelt ontzettend veel plastic.
 • Winkel naar producten met minder (plastic) afval. Kies voor losse groente, los fruit en koop bulk producten in grotere verpakkingen.
 • Koop minder kleding en zet de kleding die je niet draagt op een verkoop platform bijvoorbeeld Vinted.
 • Neem zeker eens een kijkje wat er allemaal tweedehands wordt aangeboden. Op dit moment is de keuze echt reuze!
 • Haal meer groen in je huis.Planten maken je rustiger en productiever tegelijk. Omringd met planten voel je je nooit ver verwijderd van de natuur. Zeker nu we zoveel thuis werken is het fijn om groen in je huis te hebben.
 • Pak vaker de fiets voor een ritje waar je normaal de auto voor pakt. Als je fietst kun je niet alleen extra genieten van je omgeving en het buiten zijn, je krijgt ook meteen je lichaamsbeweging. Fietsen is natuurlijk ook helemaal van nu. Corona proef.
 • Let eens op het eten wat je weg gooit op een dag. Vaak kun je meer gebruiken dan dat je gewend bent of op een andere manier. Gooi de restjes bijvoorbeeld in een smoothie of maak er een lekkere basis van voor in de soep.

Als we er een teamsport van maken met elkaar gaan we winnen.

Op naar een groene toekomst!

Deel dit bericht