Zijn omvormers van zonnepanelen eenvoudig te hacken?

In een tijd waarin we steeds meer afhankelijk zijn van technologie, is de vraag of omvormers voor zonnepanelen vatbaar zijn voor hacking. Dit artikel verteld hier meer over ven onderzoekt de beveiligingsaspecten van omvormers voor zonnepanelen. We bespreken hoe waarschijnlijk het is dat ze gehackt worden en welke maatregelen u kunt nemen om dit te voorkomen, om zo een veilig en efficiënt zonne-energiesysteem te waarborgen.
Advies Compleet Duurzaam

Rijksinspectie op hacken van omvormers

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur heeft bij negen omvormers voor zonne-energie van acht fabrikanten onderzocht in welke mate deze beveiligd zijn tegen hacken, zonder bekend te maken welke typen omvormers van welke fabrikanten zijn onderzocht. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat alle negen onderzochte omvormers kwetsbaar zijn om eventuele hackers toegang te kunnen verschaffen tot het wifi-netwerk van de betreffende omvormer. Onderstaande Tabel 4 komt uit het onderzoeksrapport en toont de cyberveiligheidbevindingen per getoetst onderdeel.
rijksinspectie

Waarom heeft de Rijksinspectie dit onderzocht?

Hierover meldt de Rijksinspectie “Het publiceren van de namen van fabrikanten van de omvormers die wij wel onderzochten kan nadelig en oneerlijk zijn voor deze fabrikanten”. Men zou dan kunnen denken dat de fabrikanten die de Rijksinspectie niet heeft onderzocht allemaal perfect op veiligheid scoren, maar dat hoeft niet het geval te zijn. De Rijksinspectie heeft gewoonweg niet de mogelijkheden om alle omvormers op de Nederlandse markt te controleren en heeft daarom een willekeurige steekproef genomen.

Hoe zou een hacker kunnen inbreken als de omvormer zwak beveiligd is?

De meeste omvormers hebben een eigen wifi-netwerkje. Als u bijvoorbeeld met uw mobiele telefoon in de buurt bent van uw omvormer en zoekt naar beschikbare wifi-netwerken, dan zult u het wifi-netwerkje van uw omvormer tussen de andere wifi-netwerken op uw scherm zien verschijnen.

Tijdens de installatie van uw zonnesysteem logt onze installateur in op dit wifi-netwerkje om uw omvormer in te stellen, zodat u de elektriciteitsopwekking van uw eigen zonnesysteem via een app kunt volgen.

Als een kwaadwillend persoon erin slaagt om verbinding te maken met dit wifi-netwerkje van uw omvormer, dan kan deze persoon proberen in te loggen in uw omvormer. Als het deze kwaadwillende persoon vervolgens lukt om in uw omvormer in te loggen, dan zou deze persoon mogelijk het wachtwoord en de netwerknaam van uw wifi-thuisnetwerk kunnen achterhalen. Met deze informatie zou deze hacker vervolgens in kunnen loggen op uw wifi-thuisnetwerk.

Overigens hebben onder andere draadloze printers en draadloze video deurbellen ook een eigen wifi-netwerkje waarmee kwaadwillende personen op dezelfde manier toegang tot uw thuisnetwerk zouden kunnen verkrijgen indien het eigen netwerkje van de printer of deurbel zwak beveiligd is.
221208_PalmOfYourHand_BE_NL

Wat kan ik zelf aan doen om dit te voorkomen?

Tot slot willen we u twee adviezen meegeven waarmee u de cyberveiligheid van uw huishouden zelf kunt verhogen:

1. Stel sterke en unieke wachtwoorden in. Denk hierbij aan een wachtwoord met een combinatie van kleine en grote letters, cijfers, leestekens en symbolen.

2. Schakel twee factor-authenticatie in als dit mogelijk is.

Gerelateerde artikelen

Energiebeheer

Navigeren door de Salderingsregeling: Energiecontracten met zonnepanelen

Lees meer
Verwarmen

Welke warmtepomp heb ik nodig?

Lees meer
Zonnepanelen

Zonnepanelen en energieleveranciers – Wat is het beste energiecontract?

Lees meer

Compleet Duurzaam

Vraag een offerte aan

Vul hieronder uw naam, e-mail en telefoonnummer, postcode en huisnummer in.

Hidden
Interesse in?(Vereist)
Naam(Vereist)

DAS Solar Glas-Glas N-type TopCon Black pro 425Wp

DAS-HD108NA glas glas 425 Wp paneel is volledig zwart met N-type TopCon zonnecellen. Wat een TOPCon cel speciaal maakt zijn de zeer dunne oxide- en polysilicium (SIO2) laagjes aan de achterzijde. Hierdoor wordt het verlies aan het oppervlak verminderd, wat leidt tot een hoger rendement van de zonnecellen deze cellen zitten beschermd tussen 2 lagen van glas. Deze dubbele glas laag zorgt voor een extreem sterk zonnepaneel bestand tegen alle weersomstandigheden zoals grote hagelstenen, sneeuw en harde wind. Naast een vermogensgarantie van 87.4% na 30 jaar heeft het paneel ook een Bifaciale functie. Bifacial houdt in dat het paneel aan beide zijde van het paneel zonne-energie kan opwekken, dit resulteert in tot wel 30% meer rendement dan traditionele glas-folie panelen.

Luxor 415Wp | Glas Glas

Luxor Solar is een Duits bedrijf dat zich richt op de productie van hoogwaardige zonnepanelen. Het bedrijf is opgericht in 2004 en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd in de zonne-energiesector. Een belangrijk kenmerk van Luxor Solar is de hoge kwaliteit van hun zonnepanelen. Het bedrijf maakt gebruik van hoogwaardige materialen en heeft uitgebreide kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat elk paneel aan de hoogste normen voldoet. Hierdoor hebben de zonnepanelen van Luxor Solar een lange levensduur en een hoog rendement. Kortom, Luxor Solar is een toonaangevend bedrijf in de zonne-energiesector dat zich inzet voor duurzaamheid en kwaliteit. Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw huis of bedrijf, dan is Luxor Solar een uitstekende keuze.

Meyer Burger 385Wp Full Black

Meyer Burger is een toonaangevend bedrijf op het gebied van zonne-energie. Het bedrijf werd opgericht in 1953 en heeft zich onderscheiden van andere fabrikanten door voortdurende ontwikkelingen op de bestaande Heterojunction (HJT)-technologie. Dit heeft geleid tot de creatie van een unieke celstructuur die meer zonne-energie kan opnemen dan traditionele cellen en stroomt de omgezette elektrische stroom met minder weerstand door het zonnepaneel, zelfs bij weinig zonlicht.

Meyer Burger maakt gebruik van de innovatieve SmartWire-technologie (SWCT™) om de efficiëntie en stabiliteit van de cellen te verbeteren en de kans op microscheuren te verkleinen. De flinterdunne verbindingsdraden verminderen de schaduwwerking op de zonnecellen tot wel 30%, waardoor de panelen meer energie kunnen opnemen.

Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw woning of bedrijf, dan is Meyer Burger een uitstekende keuze. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve producten en duurzame aanpak en biedt zonnepanelen met een hoog rendement en lange levensduur. Met de voortdurende ontwikkeling van de HJT-technologie en het gebruik van de SmartWire-technologie is Meyer Burger een wereldleider in de zonne-energiesector.